Usein kysyttyä:

Jäätynyt olkapää – oireet, syyt ja hoito ?

Vaiva tunnetaan myös nimillä adhesiivinen kapsuliitti ja frozen shoulder.

Jäätynyt olkapää eli olkanivelen adhesiivinen kapsuliitti on olkanivelen liikettä merkittävästi vähentävä, kivulias nivelen sairaus. Olkaniveltä ympäröivään kapseliin syntyy kurovaa ja kutistavaa tulehdusta. Tästä seuraa, että kapseli muuttuu pikku hiljaa paksummaksi, jäykistyy ja kutistuu. Liikkeet alkavat tuntua kivuliailta ja hankaavilta.

Taudin perussyytä tai laukaisevaa tekijää ei tiedetä, mutta taudin kulku tunnetaan kohtuullisen hyvin. Täsmällistä hoitoa ei tunneta. Oireita pystytään lievittämään. Paranemista voidaan nopeuttaa esimerkiksi fysioterapeutin avustuksella laadittavan ohjelman avustuksella.

Jäätynyt olkapää esiintyy useammin naisilla kuin miehillä. Syytä ei tiedetä. Myös yli 50 – vuotiailla esiintyy vaivaa useammin kuin nuoremmilla. Lisäksi Diabeetikoilla vaiva on yleisempi kuin muilla. Varhaiset oireet alkavat tyypillisesti pikku hiljaa lisääntyvänä olkapään kipuna. Lepotila on yllättäen alkuvaiheen jälkeen usein kivuliain tila ja oireet ovat usein kovimpia yöllä.

Alussa kipuun auttaa usein hoito kylmällä (jääpussi) yhdistettynä parasetamoli-lääkitykseen. Jäätyneen olkapään kipuvaiheen helpotettua voidaan vaivasta toipumista yleensä nopeuttaa myös kirurgisesti.

Jäätynyt olkapää on sairautena pitkäaikainen. Ensioireista paranemiseen saattaa mennä jopa 2 vuotta. Varsinainen jäykkyysvaihe tyypillisesti kestää 4-9 kuukautta.

Aktiivinen ja säännöllinen liikunta ja pitkäjänteinen kuntoutus on avain jäätyneen olkapään sulamiseen myös siitä parannuttua. Pidempi tauko johtaa joskus vaivan uusiutumiseen. Harjoitukset tehdään kivun sallimissa rajoissa.

Koska jäätynyt olkapää on pitkäaikainen sairaus, kuntoutuminen vaatii systemaattista itsehoitoa. On tärkeää varmistua, että harjoitusliikkeet tehdään oikein. Oikeiden harjoitteiden ja harjoitusojelmien laatiminen vaatii nimenomaan fysioterapeutin ammattitaitoa.

Auron fysioterapeutit® osaavat auttaa.

Auron toimipisteet.

(c) Auron Oy 2014

Web Statistics

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.