Jäätynyt olkapää – oireet, syyt ja hoito?

Jäätynyt olkapää  tunnetaan myös nimillä olkanivelen adhesiivinen kapsuliitti ja frozen shoulder.

Jäätynyt olkapää on olkanivelen liikettä merkittävästi vähentävä, kivulias nivelen sairaus. Olkaniveltä ympäröivään kapseliin syntyy kurovaa ja kutistavaa tulehdusta. Tästä seuraa, että kapseli muuttuu pikku hiljaa paksummaksi, jäykistyy ja kutistuu. Liikkeet alkavat tuntua kivuliailta ja hankaavilta.

Jäätyneen olkapään syyt

Jännittyneen olkapään perussyytä tai laukaisevaa tekijää ei tiedetä. Jäätynyt olkapää on tavallisempi naisilla kuin miehillä, mutta syytä tähän ei tunneta. Vaiva myös esiintyy useammin yli 50-vuotiailla kuin nuoremmilla, ja lisäksi jäätynyt olkapää on diabeetikoilla yleisempi kuin muilla.

Jäätyneen olkapään oireet

Vaikka jäätyneen olkapään syytä ei tiedetä, taudin kulku kuitenkin tunnetaan kohtuullisen hyvin. Varhaiset oireet alkavat tyypillisesti pikku hiljaa lisääntyvänä olkapään kipuna. Alkuvaiheen jälkeen kivuliainta on usein olla lepotilassa, yllättävää kyllä. Oireet ovat monesti kovimpia yöllä.

Jäätynyt olkapää on sairautena pitkäaikainen. Ensioireista paranemiseen saattaa mennä jopa kaksi vuotta. Varsinainen jäykkyysvaihe tyypillisesti kestää 4–9 kuukautta.

Jäätyneen olkapään hoito

Jäätyneen olkapään täsmällistä hoitoa ei tunneta, mutta oireita pystytään lievittämään. Paranemista voidaan nopeuttaa esimerkiksi fysioterapeutin avustuksella laadittavan ohjelman avustuksella.

Alussa kipuun auttaa usein hoito kylmällä (jääpussi) yhdistettynä parasetamoli-lääkitykseen. Jäätyneen olkapään kipuvaiheen helpotettua voidaan vaivasta toipumista yleensä nopeuttaa myös kirurgisesti.

Aktiivinen ja säännöllinen liikunta ja pitkäjänteinen kuntoutus on avain jäätyneen olkapään sulamiseen. Kuntouttava liikunta on tarpeen myös vaivan parannuttua, sillä pidempi tauko voi johtaa vaivan uusiutumiseen. Harjoitukset tehdään kivun sallimissa rajoissa.

Koska jäätynyt olkapää on pitkäaikainen sairaus, kuntoutuminen vaatii systemaattista itsehoitoa. On tärkeää varmistua, että harjoitusliikkeet tehdään oikein. Oikeiden harjoitteiden ja harjoitusojelmien laatiminen vaatii fysioterapeutin ammattitaitoa.

Auron fysioterapeutit osaavat auttaa jäätyneen olkapään kanssa.

Etsi sinua lähin Auronin toimipiste ja varaa aika.

Vastasiko artikkeli odotuksiasi? Arvomme kuukaudessa kaksi 75€ lahjakorttia fysioterapiaan palautetta antaneiden kesken. Anna siis palautetta.

Chattaa fysioterapeutin kanssa

Uutena palveluna voit myös kysyä chat – viestillä tai videopuhelulla fysioterapeutilta neuvoja. Chat – viesti on ilmainen, videopuhelu maksaa € 19. Lisätietoja alla olevan kuvan kautta.

Klikkaamalla kuvaa voit kysyä fysioterapeutilta lisää NNN:stä ja sen hoidosta.

Klikkaamalla kuvaa voit kysyä fysioterapeutilta lisää jäätyneestä olkapäästä ja sen hoidosta.

Lue myös: 

Mitä fysioterapia on?

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.