Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Virtsankarkailu – oireet, syyt ja hoito

Varaa aika

Mistä virtsankarkailu johtuu?

Virtsankarkailu eli virtsainkontinenssi on yleinen eri-ikäisten naisten ja miesten elämänlaatua huomattavasti heikentävä vaiva. Inkontinenssivaivat ovat erittäin yleistä raskaana olevilla tai synnyttäneillä naisilla. Säännöllinen haittaava virtsankarkailu lisääntyy usein iän myötä, erityisesti vaihdevuosien jälkeen. Virtsankarkailua ei kuitenkaan pidä käsittää normaaliksi ikään liittyväksi ilmiöksi.

Riskitekijöitä virtsankarkailuun ovat myös ylipaino, diabetes sekä elintavat, kuten runsas tupakointi ja nesteiden juonti. Virtsankarkailu voi liittyä myös joihinkin pitkäaikaissairauksiin, kuten Parkinsonin tautiin tai MS-tautiin.

Virtsankarkailun hoito

Erilaisilla lihasharharjoitteilla pyritään parantamaan lantionpohjan lihasten, virtsaputken toimintaa sekä rakon tahdonalaista kontrollia. Virtsaamisen haitta-aste, virtsankarkailun muoto määritetään. Lisäksi ohjataan virtsaamispäiväkirjan täyttämiseen.

Lantionpohjan toimintahäiriöihin erikoistunut fysioterapeutti ohjaa lantionpohjan lihasten tunnistamista, aktivaatiota ja lihasharjoittelua.  Lantionpohjan lihasharjoittelu on paras hoito virtsankarkailun hoitamiseen. Jos fysioterapialla ei saada tuloksia, myös lääkehoito ja jopa leikkaus saattavat tulla kyseeseen.

Milloin fysioterapiaan tai lääkäriin?

Hoitoon kannattaa hakeutua silloin, kun oireet ovat jatkuvia ja haittaavat päivittäistä elämää tai aiheuttavat sosiaalisia tai hygieenisiä haittoja.

Fysioterapia ja virtsainkontinenssi

Lantionpohjan fysioterapiassa hoidetaan ja ennaltaehkäistään erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriötä. Tällaisia ovat virtsaamisen ja ulostamisen ongelmat, lantionpohjan ylijännitys- ja kiputilat. Fysioterapialla hoidetaan myös gynekologisten operaatoiden ja synnytysten jälkitiloja sekä tunnottomuus- ja laskeumaongelmia.

Fysioterapia pitää sisällään alkututkimuksen, jonka pohjalta luodaan yksilöllinen hoitosuunnitelma. Alkututkimuksessa mitataan lantionpohjan lihasaktivaatio EMG laitteella. Virtsanpidätyskyky kartoitetaan ja harjoitellaan lantionpohjan lihaksiston tunnistamista. Lisäksi tehdään lihaksiston vahvistamis – ja rentoutusharjoitteita. Asiakas saa aina yksilölliset harjoitteluohjeet omatoimista kotiharjoittelua varten.

Yliaktiivisen rakon kiputilojen rauhoittamiseksi sekä lihasten aktivoimiseksi voidaan käyttää myös turvallista sähköhoitoa.

Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia. Virtsanpidätystä vaativaa kestovoimaa voidaan vahvistaa myös muilla kuin fysioterapian keinoilla. Hyviä liikuntalajeja lantionpohjan lihasten vahvistamiseksi ovat mm. Bailamama, pilates, kävely ja jooga.

Treenaa lantionpohjan lihaksia Bailamama squeeze kotitreenien avulla. Katso trailerit:

4Venus (kaikille naisille)
Kotitreenipaketti Auronin asiakkaille kampanjahintaa 46 €. Osta tästä

Etsi sinua lähin Auronin toimipiste ja varaa aika.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Chattaa fysioterapeutin kanssa

Uutena palveluna voit myös kysyä chat – viestillä tai videopuhelulla fysioterapeutilta neuvoja. Chat – viesti on ilmainen, videopuhelu maksaa € 19. Lisätietoja alla olevan kuvan kautta.

Klikkaamalla kuvaa voit kysyä fysioterapeutilta lisää NNN:stä ja sen hoidosta.

 

 

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.