Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Välilevyn pullistuma – oireet ja hoito?

Varaa aika

Lannerangan välilevyn pullistuma on yleensä selkärangan alempien nikamien välissä olevan välilevyn rakenteellinen vaurio, jossa välilevyn pehmyt sisältö pullistuu selkäydinkanavaan ja sieltä lähteviin iskiashermon hermojuuriin aiheuttaen yleensä säteilykipuoireita. Myös välilevyn sisällä tapahtuneet vauriot voivat saada aikaan samanlaisia oireita kuin iskiashermon ärsytys.

Välilevyn pullistuman oireet

Välilevyn pullistuman oireena on tyypillisimmillään alaselän kipu, joka säteilee toiseen jalkaan ja aiheuttaa raajassa puutumistuntemuksia. Siihen voi liittyä myös jalan heikkoutta. Tutkittaessa voidaan todeta jalan reflekseissä häiriöitä. Välilevätyrä on sama asia kuin välilevyn pullistuma.

Välilevyn pullistuman syyt

Välilevyn pullistuma syntyy usein ilman näkyvää syytä, vaikka taustalla voi toki olla tapaturmakin. Usein katsotaan, että välilevyn pullistuma johtuu siitä, että välilevyn rakenne on heikentynyt. Tämä rakenteellinen heikkous johtaa välilevyn pehmeän sisällön pullistumiseen selkäydinkanavan suuntaan, jossa se aiheuttaa hermojuurten puristusta ja säteilykipuja.

Tupakoitsijoilla tiedetään esiintyvän välilevyn pullistumia normaalia enemmän. Taustalla epäillään olevan tupakoinnin aiheuttama enneaikainen rappeutuminen eli degeneroitumien välilevyssä.

Välilevyn pullistuman toteaminen

Välilevyn pullistuman toteaminen tapahtuu varmimmin magneettikuvauksen avulla, mutta fysioterapeutti voi sen todeta myös suurella todennäköisyydellä tietyillä testeillä.

Välilevyn pullistuman hoito

Välilevypullistuman hoitoon ei yleensä tarvita leikkausta. Joskus tarvitaan. Fysioterapia auttaa; hoidossa pyritään poistamaan kipu sekä ylläpitämään lihaskuntoa. Oheisella videolla Auronin asiakas kertoo miten välilevyn pullistuma muutti hänen elämäänsä.

Oikean hoidon valinta vaatii aina fysioterapeutin asiantuntemusta. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Fysioterapeuttinen hoito etenee vaiheittain. Akuutissa vaiheessa mikä kestää useimmiten alle kuusi viikkoa, fysioterapeutti pyrkii löytämään oireita helpottavia asentoja ja oirevapaita liikkeitä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi selän ojentaminen mahallaan ja vetohoito.

Akuutissa vaiheessa selän liiallista kuormittamista ja oireita tuottavia liikkeitä tulee välttää. Kivun hoitoon voidaan käyttää tulehduskipulääkkeitä tai kipulääkitystä. Joskus fysioterapeutti tekee lannerankaan tukiteippauksen, mikä estää selän etutaivutuksen.

Akuutin vaiheen jälkeen

Lannerangan välilevyn pullistuman luontainen paranemisaika on noin 1-3 kuukautta. Tällöin oireiden tulisi helpottua merkittävästi. Fysioterapeutin olisi hyvä tarkistaa tilanne.

Mikäli alaselkäoireet jatkuvat, fysioterapialla voidaan vaikuttaa lannerangan asentoon ja liikkuvuuteen erilaisin tekniikoin. Harjoitteilla pyritään vahvistamaan lannerankaa tukevia lihaksia. Jos oireet jatkuvat voimakkaina, on syytä pyytää ortopedin arvio tilanteesta. Näin erityisesti, jos diagnoosi on tehty ilman magneettikuvausta.

Fysioterapeutille vai lääkäriin?

Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä. KELA – korvaus fysioterapiasta on niin pieni, että sen vuoksi ei lääkäriin kannata mennä. Lääkäriin on syytä olla yhteydessä, jos sinulla on seuraavia oireita:

  • tunnottomuutta alavartalon alueella
  • virtsankarkailua
  • virtsaamisvaikeuksia tai ummetusta
  • jalka tai jalkaterä menee veltoksi
  • selkäkivun yhteydessä on kuumetta
  • voimakas alaselkäkipu jatkuu yli kaksi viikkoa.

Katso lisäksi: Välilevyn pullistuman kipuja lievittäviä harjoitusvideoita.

Haluatko tietää lisää?

Lue myös:

Iskiaksen oireet ja hoito

Mikä noidannuoli on?

Mistä selkäkipu johtuu?

Alaselän sairauksien Käypä hoito -suositus

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.