Mitä toimintaterapia on?

Varaa aika

Toimintaterapia on lääkinnällistä kuntoutusta jonka tavoitteena on antaa asiakkaalle keinoja selviytyä mahdollisimman omatoimisesti oman elinympäristönsä arkisissa tilanteissa. Terapiassa pyritään vaikuttamaan asiakkaan toimintamahdollisuuksiin, joita saattavat rajoittaa erilaiset kehitykselliset häiriöt, ikääntymisen mukanaan tuomat muutokset, sairaudet tai vammat. Toimintaterapian asiakas voi olla lapsi, nuori, aikuinen tai seniori.

Toimintaterapia tähtää hyvään arkeen

Asiakkaan toimintakykyä ja kehitystä pyritään toimintaterapiassa edistämään ja ylläpitämään monin tavoin. Häntä opastetaan löytämään ja hallitsemaan keinoja huolehtia itsestään, olemaan vuorovaikutuksessa muiden ihmisten kanssa, tekemään työtä tai opiskelemaan, viettämään vapaa-aikaa ja leikkimään. Toimintaterapia sisältää arvioinnin, tavoitteet, asiakkaan toiveiden, elämäntilanteen ja voimavarojen huomioimisen.

Terapiaa asiakkaan ehdoilla

Toimintakykyä ja toimintaterapian tarvetta arvioidaan esimerkiksi testeillä, haastattelemalla ja havainnoimalla sekä eri toimintamuotojen avulla.

Toimintamuodot vaihtelevat asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan, ja niitä sovelletaan mahdollisimman mielekkään kuntoutuksen aikaansaamiseksi. Toimintaterapeutti voi tutustuttaa asiakkaan myös erilaisiin arjen tilanteita helpottaviin apuvälineisiin, valmistaa yksilöllisiä ortooseja ja ehdottaa asuntoon laadittavia muutostöitä, jotta saavutettaisiin turvallinen, itsenäistä toimintaa ja elämänlaatua tukeva elinympäristö.

Toimintaterapia voi olla yksilö- tai ryhmäterapiaa. Lapsille leikit, lorut, pelit ja ryhmässä toimiminen ovat arjen tärkeitä taitoja joita kömpelyys, ylivilkkaus, perussairaudet tai kehityshäiriö voivat haitata. Kouluvalmiuksien arviointi ja niiden kehittäminen on myös toimintaterapeuttien osaamista.

Auronissa ammattitaitoiset toimintaterapeutit

Toimintaterapiaa saa antaa laillistettu kuntoutusalan ammattilainen, joiden rekisteri TERHIKKI löytyy internetistä.

Auronista löytyy ammattitaitoisia toimintaterapeutteja ympäri Suomea.

Lue lisää toimintaterapiapalveluistamme

Lue toimintaterapiasta terapeutin näkökulmasta

Toimipisteet-sivulta löydät lähimmän Auron toimipisteen yhteystiedot ja hinnat. Valtakunnallisen partneriverkoston yksilölliset hinnastot löytyvät kunkin Auron partnerin omilta kotisivuilta, joihin löytyy linkki toimipistesivuilta.

Etsi lähin Auronin toimipiste ja varaa aika.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.