Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mitä tehdä kun rintaranka on jumissa?

Varaa aika

Rintarangan ongelmat johtuvat selkärangan keskivaiheilla olevien nikamien jäykistymisestä.

Rintarangan kipu johtuu istumatyöstä

Rintarangan jäykistyminen ja siitä seuraavat ongelmat ovat erittäin yleisiä. Istumatyö, huono tai puutteellinen ergonomia, liikunnan puute, perinnölliset tekijät ja muut syyt johtavat usein rintarangan eli keskiselän jäykistymiseen. Lähes jokainen istumatyötä tekevä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä rintarangan ongelmista.

Rintarankakivun oireet

Rintarangan jumiutuminen aiheuttaa tyypillisesti normaalin hengityksen vaikeutta, jomotusta, unettomuutta kivun takia ja esimerkiksi selällä makaamisen hankaluutta. Oireisiin saattaa kuulua myös päänsärkyä, etovan olon tunnetta, huimausta sekä ahdistuksen tunnetta. Useimmat rintarangan ongelmista kärsivät kokevat eräälaisen “lukon” tunnetta yläselässä.

Ei ole harvinaista, että rintarangan jäykistymisestä aiheutuvia ongelmia luullaan johtuvaksi jostain muusta ongelmasta tai sairaudesta. Joskus saatetaan esimerkiksi epäillä sydämestä tai keuhkoista johtuvia ongelmia. Usein kyse on niin kutsutusta fasettilukosta.

Rintarangan kipujen hoito

Rintarangan ongelmat ja niiden hoito ja mahdollisten lukkojen avaaminen ovat fysioterapeuttien osaamisaluetta. Tilanne saadaan useimmiten hallintaan melko nopeasti. Tyypillinen fysioterapiahoitosuositus on 3–5 hoitokertaa yhdistettynä omaharjoitteisiin eli itsenäisesti tehtäviin jumppaliikkeisiin.

Rintarangan pysyminen “auki” vaatii useimmiten ihmiseltä itseltään aktiivisuutta. Fysioterapeutti laatii harjoitteluohjelman, jolla ongelmat saadaan pidettyä poissa.

Lievitystä rintarangan kipuihin

Ohessa muutamia videoita, joilla on mahdollista saada helpotusta rintarangan ongelmiin. Jos liikkeet aiheuttavat kipua, älä tee niitä, vaan hakeudu joko fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Jos koet, että harjoite auttaa, tee sitä 10 kertaa päivässä.

Jos sinulla ei ole videolla käytettyä rullaa, löydät sen verkkokaupastamme. Suosittelemme 90 cm rullaa:

Rintarangan kipujen lievittäminen tuolilla:

Keski- ja ylärintarangan mobilisointi tennispallojen avulla:

Hartiarenkaan lihasten aktivointi käsipainojen avulla:

Rintarangan itsemobilisointi tuolia hyväksikäyttäen:

Jos sinulla on toistuvia ongelmia rintarangan kanssa, kannattaa ehdottomasti tavata fysioterapeutti. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.