Mistä selkäkipu johtuu?

Selkäkipu on yleistä

Selkäkipu voi alkaa ilman mitään erityistä syytä ja sitä voi esiintyä selkärangan missä kohdassa tahansa. Tavallisin kohde on alaselkä, jonka tehtävänä on taivuttaa vartaloa ja kantaa ylävartalon kuormaa.

Alaselän kipu on yleistä; neljä viidestä aikuisesta kärsii selkäkivusta jossakin elämänvaiheessa. Niskan, selän ja muiden tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat toiseksi yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen syitä.

Selkäkivun syyt

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä alaselkäkivun syynä on pieni kudosvaurio lanneselän alueella, esimerkiksi nikamien välilevyssä. Nämä kivut paranevat yleensä nopeasti – muutamassa päivässä tai parissa viikossa. Selkäkivun uusiutuminen on tavallista. Uusiutunut selkäkipu paranee myöskin yleensä nopeasti.

Yhdellä potilaalla kymmenestä selkäkivun syynä on iskias, jossa kipu säteilee selästä pakaraan ja jalkaan. Nikamien välillä on pehmeitä välilevyjä, jotka vaurioituessaan saattavat pullistua ulos ja painaa iskiashermoa. Iskias saattaa kestää viikkoja, jopa kuukausia. Lisätietoa iskiaksesta ja sen hoidosta.

Jos selkä kipeytyy onnettomuuden tai tapaturman takia, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin. Ole yhteydessä lääkäriin myös silloin, jos selkäkipuun liittyy virtsan ja ulosteen pidätysvaikeuksitai pidätyksen heikentymistä.

Mitä tehdä kun selkä on kipeä?

Kun selkä kipeytyy, pitää kipua hoitaa tehokkaasti, joko käsikauppalääkkeillä (esim. Paracetamol) tai lääkärin reseptillä määräämillä kipulääkkeillä. Jos kipu ei ole poistunut parin päivän levon jälkeen, on ehdottomasti syytä ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin tai lääkäriin. Selkäkivun asiantuntijoita ovat fysioterapeuttien lisäksi mm. fysiatrit ja ortopedit.

Selkäkivun hoito

Fysioterapeutti tai muu ammattilainen selvittää oireiden perusteella kivun lähteen ja syyn sekä tekee hoitosuunnitelman, johon kuuluu aina omaharjoitteita eli itsenäisesti tehtäviä jumppaliikkeitä. Selkäkivun uusiutumisen ehkäisemiseksi on hyvä aloittaa fysioterapeutin laatima lihaskuntoharjoittelu.

Herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin. Auronin fysioterapeutit osaavat kertoa sinulle miten. Järjestämme myös kurssimuotoisia Selkävoitto-ryhmiä selkäongelmista kärsiville, jossa harjoitellaan pienryhmässä fysioterapeutin opastuksella.

Omaharjoitteet selkäkipuihin

Alaselän kipua voi yrittää lievittää tietyillä jumppaliikkeillä. Alaselän säteilykipua alaraajoihin voi hoitaa esimerkiksi tekemällä vartalon kiertoliikkeitä kyljellään tai tekemällä selän ojennusliikkeitä punnertamalla. Ohessa on ohjeet liikkeiden tekemiseen. Jos harjoitukset aiheuttavat kipua, älä tee niitä, vaan hakeudu  fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Etsi sinua lähin Auronin toimipiste ja varaa aika.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

 

Lue myös:

Iskiaksen oireet ja hoito

Välilevyn pullistuman oireet ja hoito

Mikä noidannuoli on?

Lisätietoa alaselän kivuista.

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet yleisin sairaslomien syy – artikkeli.

Käypähoito-suositus alaselkäsairauksien hoitamiseen

Tietoa kroonisesta alaselän kivusta (englanniksi)

Etsi lähin toimipiste ja varaa aika Kysy meiltä lisää aiheesta
- me vastaamme

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.