Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mistä selkäkipu johtuu – oireet syyt ja hoito

Varaa aika

Selkäkipu on yleistä

Selkäkipu voi alkaa ilman mitään erityistä syytä ja sitä voi esiintyä selkärangan missä kohdassa tahansa. Tavallisin kohde on alaselkä, jonka tehtävänä on taivuttaa vartaloa ja kantaa ylävartalon kuormaa.
Alaselän kipu on yleistä; neljä viidestä aikuisesta kärsii selkäkivusta jossakin elämänvaiheessa. Niskan, selän ja muiden tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat toiseksi yleisimpiä työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen syitä. Selkäkivun uusiutuminen on tavallista ellei sitä hoideta.

UUSI PALVELU – Selkäkivun ensiapu

Selkäkivun ensiavussa fysioterapeutti selvittää oireiden syitä haastattelemalla ja selkää tutkimalla. Asennot ja selän liikeradat käydään läpi tekemällä kevyitä taivutuksia ja liikkeitä. Käsin lihaksia ja nikamia tutkimalla fysioterapeutti etsii kipupisteitä sekä niiden aiheuttajaa. Tutkimuksen pohjalta luodaan henkilökohtainen hoitosuunnitelma selän kuntoon saamiseksi. Fysioterapian lisäksi tulee useimmiten liikeharjoituksia myös kotona tehtäväksi. Muutkin hoidot ja toimenpiteet kuten akupunktio tai pilates voivat olla lisäapuna. Saat näistä aina fysioterapeutin arvion ennen aloittamista.

Selkäkipujen syitä

Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä alaselkäkivun syynä on pieni kudosvaurio lanneselän alueella, esimerkiksi nikamien välilevyssä. Nämä kivut paranevat yleensä nopeasti – muutamassa päivässä tai parissa viikossa. Selkäkivun uusiutuminen on tavallista. Uusiutunut selkäkipu paranee myöskin yleensä nopeasti.

Yhdellä potilaalla kymmenestä selkäkivun syynä on iskias, jossa kipu säteilee selästä pakaraan ja jalkaan. Nikamien välillä on pehmeitä välilevyjä, jotka vaurioituessaan saattavat pullistua ulos ja painaa iskiashermoa. Iskias saattaa kestää viikkoja, jopa kuukausia. Lisätietoa iskiaksesta ja sen hoidosta.

Jos selkä kipeytyy onnettomuuden tai tapaturman takia, ota välittömästi yhteyttä lääkäriin. Ole yhteydessä lääkäriin myös silloin, jos selkäkipuun liittyy virtsan ja ulosteen pidätysvaikeuksitai pidätyksen heikentymistä.

Mitä tehdä kun selkä on kipeä?

Kun selkä kipeytyy, pitää kipua hoitaa tehokkaasti esimerkiksi kipulääkkeillä. Jos kipu ei ole poistunut parin päivän levon jälkeen, on ehdottomasti syytä ottaa yhteyttä fysioterapeuttiin tai lääkäriin. Fysioterapeutille voit tulla ilman lääkärin lähetettä.

Fysioterapeutti tai muu ammattilainen selvittää oireiden perusteella kivun lähteen ja syyn sekä tekee hoitosuunnitelman, johon kuuluu aina omaharjoitteita eli itsenäisesti tehtäviä jumppaliikkeitä. Selkäkivun uusiutumisen ehkäisemiseksi on hyvä aloittaa fysioterapeutin laatima lihaskuntoharjoittelu.

Herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin. Auronin fysioterapeutit osaavat kertoa sinulle miten.

Selkäkivun hoito

Fysioterapeutti tai muu ammattilainen selvittää oireiden perusteella kivun lähteen ja syyn sekä tekee hoitosuunnitelman, johon kuuluu aina omaharjoitteita eli itsenäisesti tehtäviä jumppaliikkeitä. Selkäkivun uusiutumisen ehkäisemiseksi on hyvä aloittaa fysioterapeutin laatima lihaskuntoharjoittelu.

Herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin. Auronin fysioterapeutit osaavat kertoa sinulle miten. Järjestämme myös kurssimuotoisia Selkävoitto-ryhmiä selkäongelmista kärsiville, jossa harjoitellaan pienryhmässä fysioterapeutin opastuksella.

Katso, miten fysioterapia auttaa Anua

“Asiakkaan on myös mahdollista hakeutua suoraan yksityiseen fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Hoitoon pääsy nopeutuu ja kuntoutus päästään aloittamaan mahdollisimman aikaisin. Näin vaiva ei pääse pitkittymään ja asiakkaalle hoito on edullista. “

Omaharjoitteet selkäkipuihin

Alaselän kipua voi yrittää lievittää tietyillä jumppaliikkeillä. Alaselän säteilykipua alaraajoihin voi hoitaa esimerkiksi tekemällä vartalon kiertoliikkeitä kyljellään tai tekemällä selän ojennusliikkeitä punnertamalla. Ohessa on ohjeet liikkeiden tekemiseen. Jos harjoitukset aiheuttavat kipua, älä tee niitä, vaan hakeudu fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Lue myös:

Iskiaksen oireet ja hoito

Välilevyn pullistuman oireet ja hoito

Mikä noidannuoli on?

Lisätietoa alaselän kivuista.

Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet yleisin sairaslomien syy – artikkeli.

Käypähoito-suositus alaselkäsairauksien hoitamiseen

Tietoa kroonisesta alaselän kivusta (englanniksi)

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.