Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mistä niskakipu johtuu?

Varaa aika

Niskakivulle on monta syytä

Onko niskasi jumissa? Niskakipu ja hartioiden kipu voi liittyä työasentoon tai fyysiseen kuormitukseen tai syntyä esimerkiksi auton peräänajon seurauksena. Psyykkinen stressi lisää usein oireita.

Niskakivut ovat todella yleisiä. Niskan, selän ja muiden tuki- ja liikuntaelinten vaivat ovat toiseksi yleisin työkyvyttömyyden ja sairauspoissaolojen syy. Lue istumatyön haasteista Istumisen ihanuus -blogikirjoituksesta.

Niskakivun hoito

Hoidossa pyritään vaikuttamaan vaivoja aiheuttaviin tai pahentaviin tekijöihin. Särkylääkkeistä voi olla hyötyä, joskus tarvitaan myös lyhyttä sairauslomaa. Niska- ja hartiakipujen selvittelyssä tärkeintä on potilaan huolellinen kliininen tutkiminen ja hänen työolojensa ja -tapojensa kartoittaminen.

Äkillinen paikallinen niskakipu paranee yleensä hyvin. Fysioterapeutin ohjaamat omaharjoitukset, työasennon korjaaminen ja sopivat tauot istumatyössä tai niskaa kuormittavassa raskaassa fyysisessä työssä nopeuttavat paranemista ja estävät jatkossa kivun uusiutumisen. Lääkitys valitaan aina potilaan tarpeen ja tilanteen mukaan.

Mitä tehdä kun niskakipu vaivaa?

Normaalin elämisen jatkaminen kivun sallimissa rajoissa on suositeltavaa. Parasetamoli- ja tulehduskipulääkitys suun kautta otettuna helpottaa kipua. Jos niskakipu jatkuu 2–5 päivää eikä lääkkeistä ole helpotusta, on syytä ottaa yhteyttä niskakipujen hoitoon perehtyneeseen fysioterapeuttiin tai lääkäriin. Niskakivun erikoisasiantuntijoita ovat fysioterapeuttien lisäksi mm. fysiatrit ja ortopedit.

Herkästi kipeytyvän niskan kanssa voi elää mukavammin. Auronin fysioterapeutit osaavat kertoa sinulle miten. Järjestämme myös kurssimuotoisia Niskalenkki-ryhmä, jossa niskan aluetta kuntoutetaan pienryhmässä fysioterapeutin opastuksella.

Fysioterapeutille vai lääkäriin?

Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä. KELA – korvaus fysioterapiasta on niin pieni, että sen vuoksi ei kannata lääkäriin mennä. Fysioterapeutti ohjaa sinut lääkäriin, jos katsoo sen vähänkään tarpeelliseksi.

Jos niska kipeytyy tapaturmaisesti, esim. autokolarissa, on välttämätöntä ottaa yhteyttä lääkäriin vakavampien vammojen poissulkemiseksi. Jos kipu säteilee niskasta yläraajaan, ja särkyä on myös yöaikana, on syytä olla yhteydessä ortopediin tai neurokirurgiin.

Omaharjoite niskakipuun

Niskakipuja voi hoitaa tietyillä liikkeillä. Ohessa on ohjeet omaharjoitteeseen silloin, kun niskakipu säteilee hartioihin ja käsiin. Jos liike aiheuttaa kipua, älä tee sitä, vaan hakeudu  fysioterapeutin tai lääkärin vastaanotolle.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?
Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Lue myös:

Käypä hoito -suositus niskakivun hoitamiseksi

Niskan ja hartioiden jumin eli jännitysniskan hoito

Mistä huimaus johtuu?

Epäspesifi niskakipu – yleiskuvaus (englanniksi)

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.