Mistä huimaus johtuu?

Varaa aika

Huimaus eli vertigo on yleinen vaiva, jolle voi olla monia syitä. Joka kymmenes meistä hakeutuu jossain elämänsä vaiheessa lääkäriin huimauksen vuoksi.

Erilaista huimausta

Huimaus on usein kiusallinen vaiva, joka voi haitata elämää pahasti. Huimaus on subjektiivinen tunne, jonka merkityksen voi ymmärtää monella tavalla. Se on mikä tahansa epämiellyttävä tunne siitä, ettei oma tasapaino suhteessa ympäristöön ole kunnossa.

Huimaustyyppejä erotellaan kaksi päätyyppiä: kiertävä eli kiertohuimaus ja kaatava huimaus. Kiertohuimauksessa tuntuu esimerkiksi huone pyörivän, kaatavassa koetaan, että keinutaan, kaadutaan tai pudotaan. Kiertohuimaus liittyy lähes aina sisäkorvan tasapainoelinten vikaan.

Huimauksen syyt

Yleisiä huimauksen syitä ovat niska-hartiaseudun lihasten kireys ja hyvänlaatuinen asentohuimaus. Monen muunkin syyn takia voi huimata: verenkiertohäiriöt, aliravitsemus, nestehukka, lääkkeiden sivuvaikutukset ja niskan toimintahäiriöt voivat aiheuttaa huimaavaa tunnetta.

Erityisesti vanhuksilla useat samanaikaiset huimausta aiheuttavat ja pahentavat tekijät ovat tavallisia. Joskus harvoin huimauksen taustalla on vakava sairaus.

Huimauksen hoito

Yleensä huimaus ei ole niinkään vaarallista, mutta kiusallista se on. Jos huimaus tulee esimerkiksi sängyssä tietyssä asennossa ollessa ja helpottuu nopeasti kun asentoa vaihdetaan, viittaa se hyvänlaatuiseen asentohuimaukseen, joka johtuu ”sakan” kerääntymisestä korvan kaarikäytäviin. Hoitona on tietynlainen fysioterapeutin ohjaama asento- tai liikehoito.

Jos huimaukseen liittyy niskakipua ja/tai päänsärkyä ja huimaus lisääntyy päivän mittaan, kun työskennellään pitkään samassa asennossa esimerkiksi tietokoneen ääressä, on usein selityksenä niskan alueen toimintahäiriöt. Näillä toimintahäiriöillä tarkoitetaan virheellistä tai liiallista niskan ja hartioiden kuormitusta, erityisesti jos työskennellään huonoissa työasennoissa.

Huono työasento ja siihen usein liittyvä heikentynyt lihaskunto kaipaavat nousujohteista harjoitusohjelmaa eli terapeuttista harjoittelua fysioterapeutin opastuksella. Jos kaulan tai hartioiden alueen nivelistön liikkuvuus on alentunut, vaatii hoito fysioterapeutin suorittamia manuaalisia lihasten ja nivelten käsittelyitä ennen harjoitusohjelman aloittamista.

Auronin fysioterapeutit osaavat auttaa huimauksen hoidossa. Et tarvitse lääkärin lähetettä.

Milloin on syytä mennä lääkärille?

Jos huimaus on voimakasta ja henkilöllä on muita sairauksia, on syytä ottaa yhteyttä huimauksen hoidon asiantuntijoihin. Näitä ovat neurologit, sisätautilääkärit ja korvalääkärit.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Lue myös:

Mistä niskakipu johtuu?

Niskan ja hartian jumin eli jännitysniskan hoito

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.