Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mikä tenniskyynärpää on?

Varaa aika

Tenniskyynärpää on kyynärpään kiputila, joka johtuu käden ylirasituksesta. Tenniskyynärpäätä muistuttava vaiva on golfkyynärpää. Tenniskyynärpäässä oireet ilmenevät kyynärpään ulkosyrjässä, kun golffarin kyynärpää oireilee kyynärpään sisäsyrjässä.

Tenniskyynärpään syyt

Tenniskyynärpää johtuu useimmiten toistuvasta tai yksitoikkoisesta työstä. Kuten nimi kertoo, liiallinen tenniksen peluu on yksi mahdollinen aiheuttaja. Joskus vaiva alkaa vamman jälkeen tai revähdyksestä.

Tenniskyynärpään oireet

Rasitus aiheuttaa tulehdustilan jännesäikeiden kiinnityskohtaan, josta kipu voi levitä laajemmallekin alueelle. Puristusote mailasta tai kättely voivat vihlaista kyynärpäässä.

Hiirikäsi

Nykyajan toimistotyöntekijöitä vaivaa usein ns. hiirikäsi. Se muistuttaa tenniskyynärpäätä oireineen. Kipu syntyy pitkään jatkuneesta näyttöpäätetyöskentelystä ja nimensä mukaisesti erityisesti tietokoneen hiiren käytöstä. Kannettavien tietokoneiden hiirilevy saattaa altistaa ongelman syntymisessä. Allaolevat videot auttavat hiirikäden kipujen hillitsemisessä. Niitä kannattaa tehdä toimistotyön ohessa noin 20-30 minuutin välein.

Akuutissa tilanteessa, kannattaa käyttää irrallista hiirtä hiirilevyn sijaan.

Tenniskyynärpään hoito

Kyynärpääkivun syy on tärkeä selvittää mahdollisimman nopeasti kivun pitkittymisen ehkäisemiseksi.

Jos kipu tulee vain rasituksessa ja häviää levossa, on syytä selvittää onko kyseessä lihaskireys tai lihasheikkous, vai onko syynä niskaperäinen säteily. Jos särky on jatkuvaa, tärkeintä on saada loppu rasitukselle, joka aiheuttaa oireen.

Tenniskyynärpääkivun erikoisasiantuntijoita ovat fysioterapeutit,  OMT-fysioterapeutit, urheilufysioterapeutit, fysiatrit ja ortopedit. Auronin fysioterapeutit osaavat auttaa ja tarvittaessa ohjata eteenpäin oikealle spesialistille.

Kolme harjoitetta tenniskyynärpään hoitoon

Ohessa harjoitteita, joilla voi lievittää tenniskyynärpäästä johtuvaa kipua. Jos liikkeet tuottavat kipua, älä tee niitä.

Harjoite 1.

Erityisesti harjoite 1. sopii myös hiirikäden kipujen hillitsemiseen.

Harjoite 2.

Harjoite 3.

Ei kannata jäädä tenniskyynärpään kanssa yksin. Fysioterapia auttaa. Lääkärin lähetettä ei tarvita. KELA – korvaus fysioterapiasta on niin pieni, että sen takia ei lääkäriin kannata mennä.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Hoida tenniskyynärpää kuntoon – varaa aika klikkaamalla tätä linkkiä

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.