Mikä on ylipronaatio?

Varaa aika

Pronaatio on jalan luonnollinen iskunvaimennusmekanismi: kantaiskuvaiheessa kaaremme joustavat ja lievittävät alustasta aiheutuvaa iskua.

Kaikki ihmiset pronatoivat. Vastoin yleistä uskomusta pronaatio on terveellistä ja normaalia. Ongelmat ilmenevät silloin, kun toinen tai molemmat jalkasi pronatoivat liikaa. Askelluksen aikana esiintyvää liiallista sisäänkääntymistä kutsutaan ylipronaatioksi.

Voimakas ja lievä ylipronaatio

Ylipronaatio on yleisin jalkatyyppi. Jotkut ihmiset ovat synnynnäisiä ylipronatoijia, toisilla ylipronaatio kehittyy ajan myötä ikääntymisen, painonnousun, seisomatyön tai runsaan harjoittelun vaikutuksesta.

Ylipronaatio voi olla lievää tai voimakasta. Voimakkaassa ylipronaatiossa nilkat ovat kääntyneet sisäänpäin jo pelkässä seisoma-asennossa.

Ylipronaatio ei ole aina yhteydessä laskeutuneisiin jalan kaariin. Vaikka ylipronaatio madaltaa jalan kaaria, se ei tarkoita sitä, että ylipronaatiota olisi vain jaloissa, jossa on matalat kaaret. Myös korkeakaariset jalat voivat ylipronatoida.

Ylipronaation haitat

Ylipronaatio aiheuttaa negatiivisia muutoksia koko kehosi asentoon ja linjaukseen. Madaltunut pitkittäiskaari vetää kantaluuta sisäänpäin, mikä aiheuttaa säären, reisiluun ja lonkan sisäänkiertymisen ja lantion kallistumisen eteenpäin. Tästä aiheutuvia yleisimpiä haittavaikutuksia ovat kantakalvon ylivenyttyminen ja tulehdukset, jalan keskiosan kivut, akillesjänteen vaivat, penikkatauti, polven sisäpuolen kivut ja lonkan limapussitulehdukset.

Mitä voin tehdä ylipronaatiolleni?

Kenkien sisäsyrjien liiallinen kuluminen saattaa olla merkkinä ylipronaatiosta, mutta asia kannattaa varmistaa alaraaja-analyysissä. Auronin alaraaja-analyysissä voit tarkistaa ylipronaatiosi ja saada muuta tärkeää tietoa jaloistasi.

Alaraaja-asiantuntijan tutkimuksessa saat tietoa yksilöllisistä tukipohjallisista, jotka ovat oiva apu ylipronaatioon. Lisäksi fysioterapeutti antaa alaraaja-analyysissä kotiharjoitteita, ohjeita kenkävalintaan sekä neuvoja kävely- ja juoksutekniikoihin.

Etsi lähin Auron toimipiste

Saitko tarvitsemaasi palautetta?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

 

Tukipohjalliset

Yksilölliset tukipohjalliset korjaavat jalkaa kohti neutraalia asentoa. Ne auttavat painoa jakautumaan tasaisesti koko jalkapohjalle, vahvistavat jalkojen lihaksia ja estävät ylipronaatin pahenemisen, mikä helpottaa jalan terveellistä toimintaa. Auronin fysioterapeutit suosittelevat esimerkiksi Footbalance-tukipohjallisia.

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.