Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mikä on vaivasenluu?

Varaa aika

Vaivaisenluulla tarkoitetaan jalkaterän ongelmaa, jossa isovarvas kääntyy muihin varpaisiin päin. Samalla isovarpaan tyvinivelessä tapahtuu muutoksia, jolloin nivel sekä siihen liittyvä limapussi kipeytyvät ja turpoavat. Jalan muuttunut rakenne johtaa myös hiertymien ja känsien eli liikavarpaiden muodostukseen.

Vaivasenluun haitat

Vaivasenluusta säteilevä kipu voi muuttaa jalan toimintaa ja aiheuttaa kipua nilkassa ja sääressä. Hankala vaivaisenluu aiheuttaa kävellessä painon siirtymisen jalkaterän ulkosyrjälle ja tällöin ylikuormitus tuntuu päkiäkipuna.

Naisilla vaivaisenluu on huomattavasti yleisempi kuin miehillä.  Kapeiden kenkien käyttö on suurin vaivasenluille altistava ulkoinen tekijä. Perinnöllisyystekijöillä on myös havaittu olevan vaikutusta virheasennon syntyyn.

Vaivasenluun hoito

Lievänkin vaivaisenluun kanssa on hyödyllistä hakeutua asiantuntijan vastaanotolle. Alaraajoihin erikoistunut fysioterapeutti osaa neuvoa liikkeitä, joilla jalkoja voi vahvistaa. Yksilöllisesti laaditut harjoitteluohjeet opettavat jalkaterän ja jalan kaaret liikkumaan oikealla tavalla. Usein liikkeiden korjaukset lähtevät lantiosta asti.

Fysioterapeutti osaa myös suositella oikeanlaisia tukipohjallisia vaivaan. Asiantuntijan tekemillä tukipohjallisilla pystytään sekä ehkäisemään vaivasenluun syntymistä että lievittämään jo syntyneiden vaivasenluiden kiputiloja. Jalan holvikaarta tukevat pohjalliset auttavat korjaamaan jalan asentoa niin, että  kävellessä tulee astuttua vähemmän jalan sisäsyrjälle. Tämä vähentää isovarpaaseen ja vaivasenluuhun kohdistuvaa painetta. Lisäksi lievästi kääntyneen varpaan tukemiseksi on saatavissa varpaiden väliin asetettavia kiiloja, joiden käyttö korjaa varpaan virheasentoa ja vähentää vaivoja.

Vaivaisenluun ennaltaehkäisemiseksi ja lievien muotojen hoitamiseksi on suositeltavaa valita kengät, joissa korko on matala ja jotka ovat riittävän tilavat myös kärjestä. Tilaviin kenkiin mahtuu sekä pohjalliset että kiilat. Fysioterapeutti auttaa kaikissa näissä kysymyksissä.

Jos jalan virheasento on voimakas, vaivasenluun leikkaushoito saattaa olla välttämätön.

 

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.