Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mikä on suorien vatsalihasten erkauma?

Varaa aika

Suorien vatsalihasten erkauma eli diastasis recti abdominis voi tulla kenelle tahansa esimerkiksi ylipainon tai yksipuolisen kovan, fyysisen kuormituksen seurauksena, mutta yleisin se on raskaana olevilla ja synnyttäneillä naisilla.

Raskauden aikana kasvava kohtu tarvitsee tilaa ja vatsalihakset mukautuvat tähän kasvavaan paineeseen siirtymällä sivummalle. Tämä venyttää kehon keskilinjassa kulkevaa valkoista jännesaumaa, linea albaa sekä vatsan lihaskalvoja.

Valkoinen jännesauma on normaalisti noin 2 cm leveä ja sen tehtävänä on pitää vatsalihakset yhdessä, siirtää voimia lihasten välillä, sekä antaa tukea vatsanseinämälle. Venyessään jännesaumasta tulee hauras ja sen jännitekyky heikkenee.

Mistä tiedän, onko minulla erkauma?

Vatsalihasten erkauma vaikuttaa keskivartalon tukeen. Oireena voi tuntua väsymystä ja voimattomuuden tunnetta keskivartalossa ja alaselässä. Vatsa näyttää pömpöttävältä, hengitys voi olla rajoittunutta ja ryhti tuntua romahtaneelta. Vatsalihasten erkauma tuo mukanaan riskitekijän alaselän kipuihin ja on yhteydessä virtsankarkailuun ja lantionpohjan laskeumiin.

Vatsalihasten erkauman kuntoutus

Aina vatsalihasten erkauma ei synnytyksen jälkeen palaudu spontaanisti ja tarvitaan kuntoutusta. Mikäli omaa arkea vaikeuttavia oireita ilmenee, kannattaa hakeutua asiaan perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Äitiysfysioterapiassa mitataan ja testataan jännesauman, sekä keskivartalon -ja lantionpohjan lihasten toimintaa. Äitiysfysioterapeutti myös tutkii ja hoitaa sektio –ja episiotomia arpia. Saat yksilölliset ohjeet keskivartalon -ja lantionpohjan lihasten harjoitteluun, sekä ohjausta ryhtiä ja hengitystä parantaviin liikkeisiin.

Varaa aika erkauman ensiapuun

Mitä on äitiysfysioterapia?

Suomen Äitiysfysioterapeutit ry on perustettu 1.4.2017  Helsingissä. Yhdistyksen tavoitteena on edistää äitiysfysioterapian tunnettavuutta sekä auttaa äitejä löytämään asiaan perehtynyt fysioterapeutti, joka auttaa ja tukee äitiyden eri vaiheissa.

Äitiysfysioterapia on kokonaisvaltaista ennaltaehkäisevää tai kuntouttavaa fysioterapiaa, jonka tavoitteena on edistää raskaana olevien ja synnyttäneiden naisten terveyttä ja hyvinvointia. Äitiysfysioterapiaan voit tulla raskausaikana, heti synnytyksen jälkeen tai vaikka vuosia myöhemmin. Äitiysfysioterapiasta saa ohjausta raskausajan liikuntaan, synnytykseen valmistautumiseen, synnytyksestä palautumiseen ja sektio -ja episiotomia-arpien hoitoon. Äitiysfysioterapia sopii myös, mikäli raskausaikana tai synnytyksen jälkeen ilmenee lantionalueen kipuja, selkäkipuja tai lantionpohjan toimintahäiriöitä.

Varaa aika äitiysfysioterapiaan

Äitiysfysioterapia: Synnytyksen jälkeinen kuntoutus

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.