Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Mikä noidannuoli on?

Varaa aika

Noidannuolen syyt

Noidannuoli eli akuutti lumbago tarkoittaa äkillistä kipua selässä. Noidannuoli syntyy usein hyvin pienen, mutta varomattoman liikkeen seurauksena.

Noidannuoleen liittyy usein voimakas lihaskramppi, ”lihassuoja”. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta lisää vahinkoa kudoksille. Selän ”pakkoasento” on siis seurausta kivusta, eikä varsinainen noidannuolen aiheuttaja. Paikallaan ollessa kipua ei usein tunnu, mutta pienikin liike saa aikaan voimakkaan ja terävän kivun, jonka vuoksi liikkumista on varottava.

Noidannuolen kaltainen akuutti kipu voi olla peräisin mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä. Tavallisimmin noidannuoli aiheutuu nikamavälilevystä, selkärangan nivelrakenteista tai pehmytkudoksista. Välilevyperäiseen kipuun ja hermon ärtymiseen liittyy usein kipua ponnistuksessa, kuten yskiessä, aivastellessa ja esimerkiksi vessassa istuessa. Pahimman kivun aikana kannattaa välttää istumista.

Jos noidannuoli alkaa tapaturman yhteydessä, ja siihen liittyy heijastavaa kipua yhteen tai molempiin alaraajoihin, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi.

Noidannuolen hoito

Kivun lievittämiseksi voi käyttää särkylääkettä. Kipua helpottavat tavalliset, apteekista saatavat asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia, ketoprofeenia tai parasetamolia sisältävät kipulääkkeet.

Normaalisti kipu paranee viikon aikana ilman sen suurempia toimenpiteitä. Kun kivut helpottavat, on hyvä alkaa selän ja vatsan lihasten harjoittaminen fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaisesti.

Toistuvat noidannuolet

Jos noidannuolet toistuvat useamman kerran vuodessa, on syytä selvittää fysioterapeutin toimesta selkää virheellisesti kuormittavat tekijät: työ- ja nukkuma-asennot, lihastoiminnan tasapaino jne. jonka perusteella laaditaan henkilölle fysioterapiaohjelma omaharjoitteineen.

Vaikka itsehoitokin usein auttaa, ei kannata odotella liian pitkään. Herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin. Auron fysioterapeutit osaavat kertoa, miten.

Omaharjoitteet noidannuolen hoitoon

Noidannuolesta johtuvia kipuja voi koettaa helpottaa tietyillä jumppaliikkeillä. Älä tee liikkeitä, jos tunnet kipua ja erityisesti jos kipu lisääntyy. Suosittelemme joka tapauksessa fysioterapeutin tai lääkärin tapaamista, jos koet noidannuolelle tyypillisiä oireita.

Noidannuoli – alalannerankaa mobilisoiva harjoitus

Noidannuoli – lannerangan rotaatioharjoitus

Noidannuoli – ekstensiokontrolliharjoite

TULE SELKÄKIVUN ENSIAPUUN

Jos epäilet, että sinulla on noidannuoli, kannattaa ehdottomasti tavata fysioterapeutti.

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

 

Lue myös:

Mistä selkäkipu johtuu?

Iskiaksen oireet ja hoito

Välilevyn pullistuman oireet ja hoito

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.