Noidannuolen syyt
Noidannuoli eli akuutti lumbago tarkoittaa äkillistä kipua selässä. Noidannuoli syntyy usein hyvin pienen, mutta varomattoman liikkeen seurauksena.
Noidannuoleen liittyy usein voimakas lihaskramppi, ”lihassuoja”. Tämä suoja-asento pyrkii estämään ihmistä aiheuttamasta lisää vahinkoa kudoksille. Selän ”pakkoasento” on siis seurausta kivusta, eikä varsinainen noidannuolen aiheuttaja. Paikallaan ollessa kipua ei usein tunnu, mutta pienikin liike saa aikaan voimakkaan ja terävän kivun, jonka vuoksi liikkumista on varottava.
Noidannuolen kaltainen akuutti kipu voi olla peräisin mistä tahansa hermotetusta kudoksesta selässä. Tavallisimmin noidannuoli aiheutuu nikamavälilevystä, selkärangan nivelrakenteista tai pehmytkudoksista. Välilevyperäiseen kipuun ja hermon ärtymiseen liittyy usein kipua ponnistuksessa, kuten yskiessä, aivastellessa ja esimerkiksi vessassa istuessa. Pahimman kivun aikana kannattaa välttää istumista.
Jos noidannuoli alkaa tapaturman yhteydessä, ja siihen liittyy heijastavaa kipua yhteen tai molempiin alaraajoihin, on syytä ottaa yhteyttä lääkäriin välittömästi.
Noidannuolen hoito
Kivun lievittämiseksi voi käyttää särkylääkettä. Kipua helpottavat tavalliset, apteekista saatavat asetyylisalisyylihappoa, ibuprofeenia, ketoprofeenia tai parasetamolia sisältävät kipulääkkeet.
Normaalisti kipu paranee viikon aikana ilman sen suurempia toimenpiteitä. Kun kivut helpottavat, on hyvä alkaa selän ja vatsan lihasten harjoittaminen fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaisesti.
Toistuvat noidannuolet
Jos noidannuolet toistuvat useamman kerran vuodessa, on syytä selvittää fysioterapeutin toimesta selkää virheellisesti kuormittavat tekijät: työ- ja nukkuma-asennot, lihastoiminnan tasapaino jne. jonka perusteella laaditaan henkilölle fysioterapiaohjelma omaharjoitteineen.
Vaikka itsehoitokin usein auttaa, ei kannata odotella liian pitkään. Herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin. Auron fysioterapeutit osaavat kertoa, miten.
Omaharjoitteet noidannuolen hoitoon
Noidannuolesta johtuvia kipuja voi koettaa helpottaa tietyillä jumppaliikkeillä. Älä tee liikkeitä, jos tunnet kipua ja erityisesti jos kipu lisääntyy. Suosittelemme joka tapauksessa fysioterapeutin tai lääkärin tapaamista, jos koet noidannuolelle tyypillisiä oireita.
Noidannuoli – alalannerankaa mobilisoiva harjoitus
Noidannuoli – lannerangan rotaatioharjoitus
Noidannuoli – ekstensiokontrolliharjoite
TULE SELKÄKIVUN ENSIAPUUN
Jos epäilet, että sinulla on noidannuoli, kannattaa ehdottomasti tavata fysioterapeutti.
Saitko tarvitsemaasi tietoa?
Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.
Lue myös: