Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Jäätynyt olkapää – oireet, syyt ja hoito?

Varaa aika

Jäätynyt olkapää  tunnetaan myös nimillä olkanivelen adhesiivinen kapsuliitti ja frozen shoulder.

Jäätynyt olkapää on olkanivelen liikettä merkittävästi vähentävä, kivulias nivelen sairaus. Olkaniveltä ympäröivään kapseliin syntyy kurovaa ja kutistavaa tulehdusta. Tästä seuraa, että kapseli muuttuu pikku hiljaa paksummaksi, jäykistyy ja kutistuu. Liikkeet alkavat tuntua kivuliailta ja hankaavilta.

Jäätyneen olkapään syyt

Jännittyneen olkapään perussyytä tai laukaisevaa tekijää ei tiedetä. Jäätynyt olkapää on tavallisempi naisilla kuin miehillä, mutta syytä tähän ei tunneta. Vaiva myös esiintyy useammin yli 50-vuotiailla kuin nuoremmilla, ja lisäksi jäätynyt olkapää on diabeetikoilla noin 5-8 kertaa yleisempi kuin muilla.

Jäätyneen olkapään oireet

Vaikka jäätyneen olkapään syytä ei tiedetä, taudin kulku kuitenkin tunnetaan kohtuullisen hyvin. Varhaiset oireet alkavat tyypillisesti pikku hiljaa lisääntyvänä olkapään kipuna. Alkuvaiheen jälkeen kivuliainta on usein -yllättävää kyllä- olla lepotilassa. Oireet ovat monesti kovimpia yöllä.

Jäätynyt olkapää on sairautena pitkäaikainen. Ensioireista paranemiseen saattaa mennä jopa kaksi vuotta. Varsinainen jäykkyysvaihe tyypillisesti kestää 4–9 kuukautta.

Jäätyneen olkapään hoito

Jäätyneen olkapään täsmällistä hoitoa ei tunneta, mutta oireita pystytään lievittämään. Paranemista voidaan nopeuttaa esimerkiksi fysioterapeutin avustuksella laadittavan ohjelman avustuksella.

Alussa kipuun auttaa usein hoito kylmällä (jääpussi) yhdistettynä parasetamoli-lääkitykseen. Jäätyneen olkapään kipuvaiheen helpotettua voidaan vaivasta toipumista yleensä nopeuttaa myös kirurgisesti.

Aktiivinen ja säännöllinen liikunta ja pitkäjänteinen kuntoutus on avain jäätyneen olkapään sulamiseen. Kuntouttava liikunta on tarpeen myös vaivan parannuttua. Pidempi tauko harjoittelussa voi johtaa jäätyneen olkapään uusiutumiseen. On tärkeää varmistua, että harjoitusliikkeet tehdään oikein. Tällöin on tärkeää, että fysioterapeutti avustaa ainakin ensivaiheessa. Harjoitukset tehdään kivun sallimissa rajoissa.

Jäätynyt olkapää on sairautena pitkäaikainen. Ensioireista paranemiseen saattaa mennä jopa 2 vuotta. Varsinainen jäykkyysvaihe tyypillisesti kestää 4-9 kuukautta. Koska jäätynyt olkapää on pitkäaikainen sairaus, itsehoito eli omatoiminen harjoittelu on avain kuntoutumiseen. Vaikuttavuutta ei ole tieteellisesti todistettu, mutta joissain tapauksissa on suositeltu osana hoitoa Omega 3 – kalaöljyn, D-vitamiinin ja maustekurkuman käyttöä lisäaineina

Auron fysioterapeutit osaavat auttaa jäätyneen olkapään kanssa. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä. Fysioterapian KELA – korvaus on niin pieni, että sen vuoksi ei kannata mennä lääkäriin.

 Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Lue myös:  Mitä fysioterapia on?

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.