Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Iskias – oireet ja hoito?

Varaa aika

Iskiaksella tarkoitetaan kipua, joka johtuu iskiashermon ärsytyksestä tai tulehduksesta. Kipu säteilee yleensä selästä pakaraan ja jalkaan joskus aina jalkaterään ja varpaisiin saakka. Siihen voi liittyä lihasten heikkoutta ja ihon tunnottomuutta.

Syynä tähän voi olla iskiashermon puristus tai ärsytys lannerangan välilevyn rikkoutumisesta (välilevytyrä/välilevypullistuma) tai hermojuuren ahtaudesta (lateraalinen stenoosi) johtuen.

Iskiaksen aiheuttaja

Iskiaksen laukaisijana voi olla esimerkiksi huonot työasennot, pitkään istuminen autossa huonolla istuimella, tai jatkuva staattinen jännitys tai lihasrasitus, joka kuormittaa yksipuolisesti selkää ja lihaksia. Fyysisesti raskas työ, johon sisältyy raskaita nostoja ja hankalia selän asentoja voivat aiheuttaa iskiaksen. Myös veto, kylmä ja tärinä saattavat laukaista kivun.

Iskiaksen oireet

Iskiaksessa kipu säteilee jalkaan, usein pakaraan tai polven alapuolelle.

Iskiakselle on tyypillistä se, että eteentaivutus aiheuttaa kipua. Tällöin esimerkiksi kenkien ja sukkien pukeminen on usein erittäin kivuliasta.

Joskus potilaan on vaikea tietää onko pakaraan ja alaraajaan heijastavaan kipuun syynä välilevyn pullistuma tai jokin muu syy. Fysioterapeutin asiantuntemuksella asiaan tulee usein selvitys.

Iskiaksen hoito

Iskiaksen hoitoon liittyy usein kipulääkkeet, mahdollisesti selän venytyshoito, sekä fysioterapeutin ohjaamat omaharjoitteet eli itsenäisesti tehtävät jumppaliikkeet. Ne sisältävät tyypillisesti lihaskuntoharjoittelua ja venyttelyä. Iskias paranee yleensä muutamassa kuukaudessa.

Iskias ja istuminen on usein huono yhdistelmä. Iskiaksen kanssa voi liikkua heti kun mahdollista.

Fysioterapeutille vai lääkäriin?

Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä. KELA – korvaus fysioterapiasta on niin pieni, että sen vuoksi ei lääkäriin kannata mennä. Fysioterapeutti ohjaa sinut lääkäriin, jos katsoo sen tarpeelliseksi.

Lääkäriin on syytä olla yhteydessä, jos sinulla on seuraavia oireita:

  • Koet tunnottomuutta alavartalon alueella
  • Sinulla on virtsankarkailua
  • Sinulla on virtsaamisvaikeuksia tai ummetusta
  • Jalka tai jalkateräsi menee veltoksi
  • Selkäkivun yhteydessä on kuumetta
  • Voimakas alaselkäkipu jatkuu yli kaksi viikkoa.

Iskias, issias, ischias, noidannuoli

Monet ihmiset puhuvat issiaksesta – se on sama asia kuin iskias. Jotkut käyttävät latinankielistä termiä ischias. Myös noidannuoli on yleisesti käytetty sana iskiashermon vaivoista ja hoidosta.

Jos sinulla on iskiaskipuja, neuvomme kääntymään asiantuntevan fysioterapeutin tai lääkäkärin puoleen. Auron toimii ympäri Suomen.

Etsi lähin toimipiste ja varaa aika

Etsi lähin toimipiste ja varaa aika fysioterapeutille

Saitko tarvitsemaasi tietoa?

Anna meille palautetta tai esitä toiveita. Arvostamme sekä plussia että miinuksia.

Viisi harjoitetta iskiaskipujen lieventämiseen.

Älä tee niitä, jos tunnet kivun lisääntyvän.

Iskiaksen aiheuttaman säteilykivun pienentäminen

Harjoite, jolla voi vähentää jalkoihin säteilevää kipua

Iskiaskipua lieventävä omaharjoite 3

Iskiaskipua lieventävä omaharjoite 4

Iskiaskipua lieventävä harjoite 5

Lue myös:

Joskus tarvitaan leikkaus. Katso video, jossa Anu kertoo elämästään selkäleikkauksen jälkeen.

Jos sinulla on iskiaskipuja, neuvomme kääntymään asiantuntevan fysioterapeutin tai lääkäkärin puoleen. Auron toimii ympäri Suomen. Fysioterapiaan voi tulla ilman lääkärin lähetettä.

Haluatko kuulla lisää?

    Kysy meiltä

    Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.