Toimintamme jatkuu mahdollisimman normaalina koronavirustilanne huomioon ottaen. Palvelumme ovat käytössä myös videovastaanoton ja kotikäyntien muodossa.

Fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä

Varaa aika

Erilaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat hyvin yleisiä. Näitä voivat olla esimerkiksi kivut selän, niskan tai raajojen alueella ja ne voivat häiritä liikkumista ja rajoittaa toimintakykyä. Usein kivun taustalla voi olla jokin toiminnallinen vaiva johon fysioterapia auttaisi. Fysioterapeutit ovat erityisesti tuki- ja liikuntaelinperäisten ongelmien kuntouttamisen ammattilaisia.

Fysioterapiassa asiakas tutkitaan huolellisesti ja tämän jälkeen määritetään, minkälaisesta toiminnallisesta häiriöstä on kyse. Fysioterapeuttinen yhteenveto ja kuntoutussuunnitelma ohjaavat hoitoa. Fysioterapia sisältää täsmäharjoitteiden ja liikkeiden lisäksi myös tarvittavan manuaalisen käsittelyn. Manuaalinen käsittely voi olla esimerkiksi nivelten mobilisaatiota/manipulaatiota ja lihaskäsittelyjä sekä venytyksiä. Erilaisia teippauksia ja muita hoidon tukimuotoja (esim. akupunktio) voidaan käyttää tarpeen mukaan. Mikäli kyse on muunlaisesta kuin toiminnallisesta häiriöstä tai tilanne vaatii jatkoselvitystä, asiakas ohjataan lääkärin vastaanotolle.

Asiakkaan on myös mahdollista hakeutua suoraan yksityiseen fysioterapiaan ilman lääkärin lähetettä. Hoitoon pääsy nopeutuu ja kuntoutus päästään aloittamaan mahdollisimman aikaisin. Näin vaiva ei pääse pitkittymään ja asiakkaalle hoito on edullista. Lääkärin lähetteellä saatava KELA korvauksen määrä fysioterapiasta on nykyisellään muodostunut hyvin pieneksi osaksi kuntoutuksen kokonaiskustannusta. Akuutissa ongelmassa usein jo muutamalla hoitokerralla saadaan vaivaan helpotusta. Myös julkisessa terveydenhuollossa on yleistymässä ns. suoravastaanottotoiminta, jossa tuki- ja liikuntaelin vaivasta kärsivät ohjataan ensimmäiseksi fysioterapeutin vastaanotolle.

Matti Kauppinen
Fysioterapeutti OMT

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.