Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Sairaanhoitajaopiskelija selätti kivut

“Vuodesta 2013 kun olen aloittanut hoitajan hommat on myös selkäkivut tulleet kuvioon. Selkä tuli todella helposti kipeäksi. Samoin istumaryhtini on huono, jonka vuoksi niskat ovat olleet aina jumissa ja kipeät. Tämä haittaa ihan normaalia elämää, sillä joudun popsimaan särkylääkkeitä lähes päivittäin.”

Seinäjokelainen Emmi, 23, muistelee vaivojensa historiaa. Kipuja hän joutuu sietämään sekä alaselässä että niska-hartiaseudulla. Päänsärky vaivaa myös todella usein, minkä takia Emmi joutuu syömään särkylääkkeitä lähes säännöllisesti. Emmi opiskelee sairaanhoitajaksi ja käy mahdollisuuksien mukaan salilla tai lenkillä useasti viikossa, hän yrittää elää terveellisesti ja pitää huolta itsestään. Hän osallistuu Auronin Sota turhia lääkkeitä vastaan -kampanjaan tavoitteenaan kivuttoman elämän jatkaminen.

Seinäjoen Fysiopisteessä otettiin Emmi vastaan hänen ensimmäistä fysioterapiatapaamistaan varten. Alkukartoituksen jälkeen fysioterapeutti päätti keskittyä kaularangan ja yläselän hallinnan parantamiseen. Emmi sai hallintaa parantavaa ohjausta sekä kotiharjoitteita omalla ajalla tehtäväksi. Seuraavalla käyntikerralla kartoitettiin vanhan urheiluvamman vaikutusta alaraajatutkimuksessa. Emmi sai kotiläksyksi lisää kaularangan lihasten vahvistamiseen liittyviä harjoituksia, sekä lannerangan asennonhallintaa parantavia harjoitteita. Emmi suoritti kotiharjoituksia tunnollisesti fysioterapeutin ohjeiden mukaan.

“Fysioterapeuttini on ihan mahtava ja ihana ihminen”, Emmi kehuu fysioterapeuttiaan Tuula Heimonen-Lankiota. “Hän on kannustanut ja tukenut minua koko prosessin ajan vaikka takapakkia on otettu välillä oikein kunnolla. Hän on aina kuunnellut omia mielipiteitäni ja kertonut omansa. Hän on huippu!” Emmi selostaa. Hoitojakson aikana hän kärsi hieman flunssasta sekä muista terveysongelmista, mutta kokee kuitenkin saaneensa riittävästi tukea ja tsemppiä jaksamiseen. “On ollut vaikeaa. Muut terveydelliset syyt on vienyt motivaatiota harjoitteiden tekemiseltä ja jaksamiselta”, hän myöntää.

Fysioterapeutti Tuula kuitenkin ylläpiti Emmin motivaatiota parhaansa mukaan. He kävivät yhdessä liikuntakeskus EasyFitillä tarkastamassa Emmin kuntosaliliikkeiden oikeellisuutta. Tuula korjautti hieman Emmin suoritustekniikkaa, joka paransi selän asentoa huomattavasti, eivätkä aiemmin kipeää tehneet suoritukset tuottaneet enää kipua. Kotona Emmi harjoitteli keskivartalon tukea ja syvien lihasten vahvistamista. Lähitapaamisten välissä Emmi piti yhteyttä fysioterapeuttiinsa iCoach -palvelun avulla, jonka välityksellä voidaan suorittaa etävalmennusta. Etävalmennusjakson treeniohjelma luotiin yhdessä Emmin toiveita kuunnellen. Emmin tavoite oli saada parannettua asennonhallintaa sekä niska- että lannerangan alueelta.

Etävalmennusjakson jälkeen oli edessä enää viimeinen tapaaminen fysioterapeutin kanssa, ennen kuin “ihmiskoe” tuli päätökseensä. Emmi ja hänen fysioterapeuttinsa kiittävät toisiaan läpikäydystä matkasta ja iloitsevat saavuttamistaan tavoitteista. Päänsärystä Emmi ei ole onnekseen enää kärsinyt. Ryhti on parantunut ja selkäkipukin on selvästi helpottunut ahkeran harjoittelun myötä. “Käytän särkylääkettä todella vähän ja tähän vaivaan en enää ollenkaan”, Emmi kertoo tyytyväisenä.

“Koko matka on ollut upea. Olen oppinut niin paljon uusia asioita itsestäni etten ole uskonut sen olevan mahdollista. Työnteko on helpottunut huomattavasti eikä töiden jälkeen tarvitse enää valittaa kipuja. Kaikki on ollut todella hienoa, mitä matkalla on tapahtunut.”

Fysioterapeutin kommentit:

Ihmiskoe, sota turhia lääkkeitä vastaan, oli mielenkiintoinen matka asiakkaan ja fysioterapeutin välillä.  Olen erittäin iloinen, että pääsin  osallistumaan asiakkaani kanssa tähän Ihmiskokeeseen. Minun asiakkaani Emmi oli todella motivoitunut ja teki harjoitteet ahkerasti, pyrkimyksenä päästä kivuista eroon.  Hänen kanssaan oli mukava työskennellä yhdessä.

Haasteita aiheuttivat päivitykset ja kuvat sosiaaliseen mediaan sekä  iCoach -etävalmennukseen perehtyminen. ICoach osoittautui toimivaksi ja hyväksi välineeksi fysioterapiassa. Tässä Ihmiskokeessa koin sen todella hyväksi,  Emmi asiakkaana oli aktiivinen harjoittelija ja viestien vaihto tapahtui lähes reaaliajassa.  Etävalmennus toimi ja koin, että saimme siitä hyödyn parhaalla mahdollisella tavalla.  

Tämän tyyppiset ongelmat ovat yleisiä, varsinkin mobiililaitteiden lisääntymisen myötä. Puhelimen tai tabletin käyttö, huonoissa asennoissa, aiheuttavat mm. ongelmia niska-hartiaseudussa. Päänsärkyä ja huimausta esiintyy kaularangan muuttuneen ryhdin myötä. Syvien lihasten heikkous ja pinnallisten lihasten yliaktiivisuuden myötä kivut ja säryt lisääntyvä. Fysioterapiaan kannattaa hakeutua mahdollisimman nopeasti, jotta kivut saadaan helpottumaan ja löydetään oikeanlaiset harjoitteet ehkäisemään toistuvaa särkykierrettä ja lääkkeiden ylimääräistä käyttöä. Alaselän ongelmissa usein syynä on epämääräinen selkäkipu, johon fysioterapeutilla on parhaat keinot tutkia ja löytää oikeanlainen kuntoutus ja omahoito-ohjeet.

Lisää tarinoita