Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Fysio Kanervo

Fysio-KanervoKoehenkilö 1

Ensimmäinen ja toinen käyntikerta: Koehenkilö Kati saapuu fysioterapeutti Marin vastaanotolle odottaen saavansa apua kipujen hoitoon. Hän on reilun vuoden ajan kärsinyt iskias tyyppisestä kivusta, myös hermosärkyä on ilmennyt. Katin ongelmana on liiallinen pinnallisten lihasten aktivoituminen. Alkututkimuksen jälkeen Mari ohjaa Katille syvien vatsa- ja selkälihasten aktivointi harjoitteen. Huomiota kiinnitetään myös ryhtiin ja työskentelyasentoihin….

Toisella fysioterapiakerralla Kati kertoo tehneensä kotiharjoitteita säännöllisesti. Mari ohjaa töihin “rennomman” asennon selkään, ja tätä harjoitellaan yhdessä, jotta alaselän notko ei olisi niin korostunut, pinnallisten lihasten voimakkaan aktiivisuuden vuoksi.

Fysioterapialla haetaan aktivointia syvien lihasten toimintaan ja pinnallisten lihasten rentouttamiseen. Kotiharjoitteiksi Kati sai vatsamakuulla syvien keskivartalon lihasten sekä lonkan ojentaja lihasten aktivoinnin, alaraajaa nostaen, lannerangan notkoa halliten. Katin kivut ovat hieman helpottaneet ja olo tuntuu rennommalta. Kati on ollut säännöllinen, aktiivinen treenaaja.

Kolmas ja neljäs käyntikerta: Kati on käynyt nyt neljä kertaa fysioterapeutin luona. Terapian aikana on käyty läpi keskivartalon ja lantionpohjan syvien lihasten aktivointia, selän asennonkontrollia, liikkuvuus- ja rentoutusharjoitteita sekä tapaa käyttää selkää töissä ja vapaa-ajalla.

Kati on ollut aktiivinen harjoittelija, ja tämä on tuottanut tulosta. Kati osaa hallita selän asentoa selvästi paremmin kuin ennen terapian alkua, eikä selkä ole ollut enää niin kivulias. Töitä on voinut tehdä kivutta, ja onnellisena havahtunut huomaamaan, ettei selkään olekaan enää sattunut!

Nyt neljännellä kerralla koti harjoitteeksi tuli, pinnallisten tukilihasten aktivointia, samalla selän asentoa kontrolloiden. Huomio myös alaraajojen kautta linjaukseen kyykkyharjoiteella, jotta lonkkien virheasento korjaantuisi, ja näin vähentäisi lannerankan kuormitusta.

Kati jatkaa nyt kotiharjoitteiden kanssa reilun kuukauden ajan, ja tarvittaessa pidämme yhteyttä Icoach nettipalvelun kautta, jos kysyttävää ilmenee. Maaliskuussa tapaamme sitten, ja näemme mihin säännöllinen yksilöllinen harjoittelu on Katin kohdalla toiminut.

Viides käyntikerta: Kati on käynyt viisi kertaa fysioterapiassa. Alaselän kivut on merkittävästi vähentyneet terapiajakson aikana.  Kati on harjoittanut säännöllisesti keskivartalon syviä lihaksia ja tietääkin nyt mitä tehdä, jos kipu meinaa yllättää. Lääkkeitä ei ole tarvinnut alaselän vaivojen vuoksi käyttää enää ollenkaan.

Viimeisellä kerralla harjoiteltiin yhdessä alaraajojen linjausta, jotta turha lihaskireys helpottaisi ja nivelten kuormitus tasoittuisi. Näin myös ennaltaehkäistään virheasennosta koituvia nivelkipuja polvien sekä lonkkien osalta.

Katin kanssa yhteistyö sujui hienosti. Hänellä oli alusta asti aktiivinen ote oman selän kuntouttamiseen. Nyt Kati voi tehdä töitä ilman kipuja, eikä selkäkipu vaivaa enää! Kati kokeekin parhaaksi asiaksi fysioterapiassa saamansa oikeat ohjeet ja liikkeet, jotka ovat mietitty juuri hänen vaivoja huomioiden.

Koehenkilö 2

Ensimmäinen käyntikerta: Fysioterapeutti Petri Lähteelä otti vastaan ensimmäisen koehenkilömme Tuulan, joka on 50-vuotias istumatyötä tekevä toimistotyöntekijä. Kiireisen elämäntilanteen vuoksi oman kehon hoitaminen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Tämän seurauksena asiakas kokee olonsa kokonaisvaltaisesti jäykäksi ja niska-hartiaseutu väsyy helposti esimerkiksi autoa ajaessa tai työtätehtävissä. Myös molemmat kyynervarret ja sormet puutuvat. Ajoittain myös käsien ja jalkojen kivut herättävät yöllä. Tuula toivoo saavansa motivaatiota ja ”lähtölaukausta” omatoimisen kunnon hoitamiseen.

Petrin tutkimuksen perusteella Tuulan tilannetta lähdetään korjaamaan ryhtiä tukevien lihasten aktivoinnilla. Asiakkaalle ohjattiin alkuvaiheen harjoitteiksi poikittaisen vatsalihaksen aktivointia ja selän ja niskan asennon hallinnan harjoitteita. Alussa Tuulaa pyydetään myös kiinnittämään huomiota työskentelyergonomiaan. Petri näyttää kuvassa esimerkkiä selän ja niskan asennon hallinnasta.


Toinen käyntikerta: Tuulan ensimmäinen harjoitusviikko takana! Harjoitteluintoa on löytynyt kovasti ja jopa liiaksi asti, koska lihaskipuja on saatu aikaan. Lihaskivuista huolimatta toimintakyvyssä on heti saatu pieniä muutoksia aikaan ja Tuula kuvailee olonsa hieman paremmaksi! Tänään fysioterapiakäynnillä Petrin kanssa päivitettiin kotiharjoitteita lisäämällä kaularangan stabiloiva harjoite sekä rintarangan liikkuvuusharjoite.


Kolmas käyntikerta: Tuula saapui kolmannella viikolla intoa ja iloa puhkuen fysioterapiaan. Tuula kokee kokonaisliikkuvuutensa parantuneen huomattavasti ja kertoo saaneensa ensimmäistä kertaa sukat jalkaan ilman isompia kipuja!

Jalkojen ja keskivartalon osalta harjoittelu on edennyt suunnitelmien mukaisesti, ja tulosta on saatu hyvin aikaan. Ongelmaa on edelleen niska-hartiaseudun kipujen kanssa. Nyt harjoitusohjelmaan lisättiin uusia lavan asennon hallinnan harjoitteita, josta kuvassa yksi esimerkki. Harjoitteet lähettiin tuttuun tapaan OmaOlonosturin kautta.

Neljäs käyntikerta: Koehenkilömme Tuula tulee neljännen kerran fysioterapeutin vastaanotolle noin kuusi viikkoa ensitapaamisen jälkeen. Kipulääkkeiden kulutus on saatu lähes nollaan tämän jakson aikana. Yhdessä suunniteltujen harjoitusten toteuttaminen on ollut päivittäistä ja kaivattu liikkumisen kipinä on alkanut Tuulalta löytymään! Ihan ilman haasteita ei ole selvitty, koska flunssa ja lenkillä kipeytynyt polvi on tuottanut rajoitteita harjoitteluun.

Tänään fysioterapiakerralla päivitettiin kotiharjoitteluohjelmaa ja valmisteltiin Tuulaa omatoimiseen harjoittelujaksoon. Harjoitteluun otetaan mukaan vastuskuminauhat ja taljaharjoitteet. Seuraavaksi on aika siirtyä iCoach-vaiheeseen, jolloin Tuula toteuttaa noin kahden kuukauden ajan omatoimisesti harjoittelua ja tarvittaessa pidämme yhteyttä iCoach-palvelun kautta.

Viides käynti: Koehenkilömme Tuula aloitti tammikuussa fysioterapiajakson. Tämän neljän kuukauden ajan Tuula on toteuttanut fysioterapeutti Petrin antamia harjoituksia. Näitä Tuula on tunnollisesti toteuttanut kotona oman kehon painon ja kuminauhavastuksen avulla. Tämän jakson aikana Tuula on päässyt eroon särkylääkkeistä! Tuula kokee toimintakykynsä parantuneen huomattavasti, kivut ja jäykkyydet ovat hävinneet. Viimeisellä fysioterapiakäynnillä Tuulan kanssa kerrattiin kotiharjoitusohjelmaa ja yhdessä suunniteltiin, kuinka hän voi jatkaa liikuntaharrastusta turvallisesti jatkossakin.

Lisää kertomuksia ihmiskokeesta