Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Auron Lahden Fysteam – Kolmen asiakkaan esittely

Sata särkylääkkeiden suurkäyttäjää osallistui Fysioterapiaketju Auronin kokeeseen, jossa oli tavoitteena päästä pysyvästi eroon pillereistä. Kolmen kuukauden jälkeen 75 % oli sanonut hyvästit sekä kivulle että kipulääkkeille. Tällä sivulla on koottuna Lahden toimipisteen asiakkaita.

Lue lisää ihmiskokeen tuloksista täältä.

Voit siirtyä Lahden toimipistesivulle ja ajanvaraukseen täältä.

Asiakas 1

AuronLahdenFysteam

Ensimmäinen käyntikerta: Fysioterapeutti Antti otti vastaan ensimmäisen koehenkilömme, joka on 34-vuotias sähköasentaja. Hänellä on ollut 2-3 vuoden ajan oireilua rintalastan puolella; kipuheijastetta vasemmassa yläraajassa sekä hartiajumitusta. Arjessa oireet häiritsevät eniten nukkumista. Kylkimakuulla on vaikea olla, koska asento aiheuttaa kipua/painetta rintalastaan. Kipujaksot vaihtelevat, välillä oireita on pari päivää ja välillä pitkään.

Antin tutkimuksen perusteella rintarangassa on jäykkyyttä ja rintalihaspuolella kireyttä. Tänään oli käsittelyssä kyseiset alueet ja koehenkilö sai ohjeet kotiin. Liikkuvuusharjoitteita rintarankaan sekä avaava/venyttävä liike rintakehän puolelle. Antti näyttää esimerkkiä harjoitteista.

Toinen käyntikerta: Viikko on mennyt tähän asti ilman oireiluja. Asiakas sai viime kerran harjoitteet Oma Olonosturiin* ja on tehnyt kotiharjoitetta iltaisin. Tänään Antti syventyi vielä oirekuvaan ja taustoihin. Etenkin vasemmassa yläraajassa ajoittaista säteilyoiretta. Antti testasi lapaluuta tukevien lihasten toimintaa, jossa puolieroa havaittiin. Antti jatkoi hoitoja manuaalisen käsittelyn merkeissä mm. rintarangan mobilisaatioin ja rintakehän käsittelyin (kuvissa). Ensi käynnillä on tarkoitus pureutua yläselkää tukevien lihasten harjoittamiseen.

*Auronin Oma Olonosturi on verkossa toimiva työkalu, jonka tarkoitus on helpottaa fysioterapeutin ja asiakkaan
välistä yhteydenpitoa. Oma Olonosturiin on kätevää ladata harjoitusohjeet sekä kuvat että videot asiakkaan käyttöön. Video-opastukset
toimivat hyvin kotikäytössä ja varmistavat asiakkaan oikean tekniikan. Keskustelu ja yhteydenpito fysioterapeutin kanssa harjoittelun etenemisestä on asiakkaan kannalta helppoa.

Kolmas käyntikerta: Asiakas tuli kolmannelle fysioterapiakäynnille. Tilanne erittäin hyvä, sillä nukkuminen sujunut ilman oireilua eikä arjessa ole ollut erityisiä yläraaja-hartiakipuja. Kotiharjoitteisiin lisäsimme tällä kertaa yläselän aluetta aktivoivia harjoitteita sekä kävimme muutamia kuntosaliliikkeitä läpi. Asiakas tyytyväinen, kun huomannut kuinka pienilläkin kotiliikkeillä voi helpottaa oman kehon tilaa sekä ennaltaehkäistä jännitystilojen syntymistä.

Neljäs käyntikerta: Neljäs ja samalla viimeinen käynti ennen kahden kuukauden omaharjoittelujaksoa. Asiakkaan tilanne on hyvällä mallilla. Kipuja ei ole ollut eikä erityisiä jumituksia hartiaseudullakaan. Fysioterapeutin tutkiessa todetaan rintarangan liikkuvuuden parantuneen eli kotiharjoitteet ovat ajaneet asiansa.

Omaharjoitusjaksolle tehtiin tällä käynnillä kuntosaliohjelma sekä kerrattiin kotiharjoitteet, joilla asiakas jatkaa tästä eteenpäin. Asiakkaan tukena iCoach-etävalmennusohjelma, josta voi esimerkiksi kerrata harjoitteita tai saada tarvittaessa fysioterapeutin apua omaan tekemiseen. Tavoitteeksi asetettiin omaharjoittelujaksolle lapaluun tukilihasten progressiivinen harjoittaminen. Kahden kuukauden päästä palaamme asiaan ja kartoitamme tilannetta uudelleen.

Viides käyntikerta: Nyt saatu ensimmäinen Lahden ihmiskoe päätökseen. Harjoittelujakso on takana ja on loppuyhteenvedon aika.

Tästä lähdettiin: Fysioterapeutti Antti otti vastaan ensimmäisen koehenkilömme, joka on 34-vuotias sähköasentaja. Hänellä on ollut 2-3 vuoden ajan oireilua rintalastan puolella; kipuheijastetta vasemmassa yläraajassa sekä hartiajumitusta. Arjessa oireet häiritsevät eniten nukkumista. Kylkimakuulla on vaikea olla, koska asento aiheuttaa kipua/painetta rintalastaan. Kipujaksot vaihtelevat, välillä oireita on pari päivää ja välillä pitkään.

Tähän päädyttiin: Asiakkaan omaharjoittelujakso sujunut hyvin. Kuntosalilla ei ole käynyt, mutta kotiharjoitteita tehnyt säännöllisesti useamman kerran viikossa. Asiakas tyytyväinen tuloksiin, kun pystynyt nukkumaan normaalisti ilman rintalastan oireita. Töissä asennushommia pystynyt suorittamaan ilman vasemman yläraajan oireilua. Aikoo jatkaa ylläpitävästi harjoitteita, koska pienellä tekemisellä pystynyt edesauttamaan omaa vointia merkittävästi. Rangan liikkuvuus pysynyt hyvällä mallilla ja viimeisellä käynnillä kertasimme vielä jatkon kannalta tärkeimmät harjoitteet hartiarenkaan toiminnan kannalta.

Oma aktiivisuus ja säännöllinen harjoittelu on kaiken a ja o. Fysioterapeutin hyvät ohjeet ja kontrollointi tukevat tavoitteiden saavuttamista. Hieno lopputulos!

Asiakas 2

Ensimmäinen käyntikerta: Koehenkilön fysioterapeuttina toimii koko jakson ajan Sanna. Kyseessä on toimistotyötä tekevä 39v. nainen. Koehenkilö on kärsinyt pitkään yläniskan kivusta, ja käyttänyt särkylääkkeitä säännöllisesti puolen vuoden ajan. Kivut häiritsevät voimakkaasti arjen toimintoja.

Hänellä ongelmat näkyvät mm. jalkojen asennossa, joka jatkuu lantion ja lannerangan kiertymisenä. Tällaiset rangan asennot kompensoituvat rintarangassa sekä ylempänä niskassa. Toispuoleisen yläniskakivun syynä ei koehenkilöllä ole niinkään lihaskireys, vaan virheellinen kuormitus, joka pakottaa niskan alueelta lihakset jatkuvasti töihin.

Aina ei voi lähteä suoraan aktiivisiin harjoitteisiin, ensin on mahdollistettava normaalit liikeradat manuaalisen terapian avulla. Kuvissa mobilisoidaan liian vähän liikkuvaa ensimmäistä kylkiluuta manuaalisen tekniikan avulla. Lisäksi koehenkilölle ohjataan asentoa korjaavaa harjoitetta.

Toinen ja kolmas käyntikerta: Koehenkilön ensimmäisestä fysioterapiasta on nyt aikaa kaksi viikkoa. Alkutilanteessa hän oli kärsinyt yläniskan kivusta puolisen vuotta, ja syönyt sen takia kipulääkkeitä säännöllisesti. Kivut alkoivat voimakkaina päivittäin jo kaksi tuntia heräämisen jälkeen. Nyt kivut ovat edellisen fysioterapiakäynnin jälkeen lieventyneet niin paljon, ettei asiakas ole tarvinnut kipulääkitystä viikkoon.

Fysioterapiassa rentoutettiin niskan lihaksia, korjattiin kaularangan asentoa ja käsiteltiin jäykkää yläselkää liikkuvammaksi. Kotiläksyksi koehenkilö sai toispuoleista asentoa korjaavan harjoitteen, kaulan lihaksia venyttävän liikkeen sekä yläniskan liikkuvuutta ja aineenvaihduntaa lisäävän harjoitteen. Kaulan alueen lihasten tukkoisuus on herkästi mukana aiheuttamassa kipuja, ja niiden venyttäminen esimerkiksi työpäivän aikana olisikin suositeltavaa.

Neljäs käyntikerta: Sannan hoitaman koehenkilön neljännellä fysioterapiakerralla tilanne oli edelleen parantunut. Takana on puolen vuoden säännöllinen kipulääkkeiden käyttö voimakkaiden yläniskan ja pään kipujen vuoksi. Enää lääkkeitä ei ole tarvittu. “Ihan outoa, missään ei ole kipuja!”.

Avain onneen oli tällä kertaa niskan asennon korjaaminen, kallonpohjan lihasten rentouttaminen ja yläniskan liikkuvuuden lisääminen sekä kaulan etuosan lihasten venyttäminen. Koehenkilö jatkaa nyt kaksi kuukautta kipua ennaltaehkäisevien, työpäivän lomassa tehtävien harjoitteiden kanssa.

Stay tuned, maaliskuussa selviää onnistuttiinko viiden fysioterapiakerran aikana pääsemään lopullisesti lääkerumbasta eroon!

Viides käyntikerta: Toisen koehenkilön viimeinen käynti takana. Käyntiin liittyvät kirjaukset ja arviot ovat mukavaa luettavaa. Hienot tulokset, joiden toteutumisesta asiakas saa kiittää itseään. Sannan fysioterapian keinoin löytyi juuri oikeat harjoitteet ja tavat toimia.

Sannan hoitamalla koehenkilöllä oli takanaan puolen vuoden säännöllinen särkylääkkeiden syönti päänsäryn vuoksi. Kolmen käsittelykerran aikana sekä aktiivisten harjoitteiden ansiosta särkylääkkeet ovat jääneet historiaan. Tilanne vaatii kuitenkin päivittäistä taukojumppaa töissä, sillä muutoin päänsärky toisinaan palaa.

Erityisen iloinen koehenkilö oli siitä, että hän pääsi aloittamaan liikuntaharrastuksen, sillä aiemmin liikkuminen laukaisi voimakkaan päänsäryn; koehenkilö ei uskaltanut liikkua. Nyt painoakin on tippunut jo 7 kiloa kahden kuukauden aikana ja mieli on virkeä.

Asiakas 3

Ensimmäinen käyntikerta: Antti otti vastaan näyttöpäätetyötä tekevän 43-vuotiaan Kaisan. Hänellä on ollut yläselän ja niskaseudun kiristyksiä sekä kipuja vaihtelevasti useita vuosia. Staattinen istumatyö tuo haasteensa ja jumittaa hartiaseutua. Kaisa on pyrkinyt kuitenkin liikkumaan vapaa-ajalla sekä työajalla tekemään taukojumppia, koska on huomannut liikkeen auttavan jumituksiin.

Kaisa on ajoittain joutunut turvautumaan särkylääkkeisiin. Päänsärkyä esiintyy viikoittain ja akuuteimpana kipuna ollut rintarangan sekä -lastan alueella tuntuva kipu. Alkututkimuksien kautta huomasimme ryhtitekijöiden vaikuttavan liikeratoihin ja verenkiertoon niska-hartiaseudulla. Harjoitusohjeita Kaisakin sai Oma Olonosturin kautta.

Toinen käyntikerta: Kaisa tuli toiselle fysioterapiakäynnille ja kertoi tilanteen pysyneen hyvänä kahden viikon ajan. Päänsäryn alkua ollut joitakin kertoja, mutta ei suurempia oireiluja. Kaisa kertoi tehneensä jo aikaisemmin keppijumppaa iltaisin helpottaakseen niska-hartia-alueen kiristyksiä.

Tutkimme lapaseudun lihastoimintaa sekä liikemallia. Lisäksi käsiteltiin rintarankaa ja paneuduttiin istuma-asennon hallintaan sekä sen vaikutuksiin. Kuvissa spontaani istuma-asento sekä hallittu. Käytiin uusina harjoitteina yläselkää aktivoivaa ja rangan liikkuvuutta parantavia liikkeitä.

Kolmas käyntikerta: Näyttöpäätetyötä tekevällä Kaisalla ei viimeiseen kahteen viikkoon ole ollut päänsärkyjä. Rintalasta alueen kipua kokenut kahtena eri päivänä työarjessa, jolloin joutunut turvautumaan särkylääkkeisiin. Muutoin selvinnyt ilman.

Kotijumppia Kaisa on tehnyt säännöllisesti ja niskan suhteen tilanne hyvä. Ongelmana enemmänkin rintarangan jäykkyys ja säteilyoireet rintakehän alueella. Manuaalisten käsittelyiden lisäksi monipuolistimme kotiharjoitteita ja tutustuimme kuntosaliharjoitteisiin, joilla aineenvaihduntaa ja liikkuvuutta lisääviä vaikutteita selän suhteen. Hienoa edistymistä, omaharjoittelu fysioterapiakäyntien välillä on toiminut. Hyvä Kaisa!

Neljäs käyntikerta: Kaisan päänsäryt ovat pysyneet poissa jo kuukauden verran. Viime käynnin jälkeen vain kerran joutunut yläselän vuoksi turvautumaan särkylääkkeeseen. Muutoin todetaan rintarangan liikkuvuuden olevan kokonaisuutena parempi lähtötilanteeseen nähden.

Tällä kertaa tutustuttiin kuntosaliharjoitteisiin yläselän ja hartiaseudun lihastukea painottaen. Kaisa ollut todella hyvin mukana omatoimisessa harjoittelussa. Tehnyt säännöllisesti annetut kotiharjoitteet ja on ottanut omatoimisesti ohjelmaan sauvakävelyä oman voinnin edistämiseksi. Tavoitteeksi asetettiin kuntosaliharjoitteiden toteuttaminen 1-2 kertaa viikossa omaharjoittelujaksolle. Tulokset nähdään kahden kuukauden kuluttua. Kuulumisia vaihdetaan Kaisan kanssa iCoach nettivalmennussovelluksen kautta omaharjoittelujakson aikana.

Viides käyntikerta:  Kaisalla oli ollut ongelmaa rintarangan ja -lastan alueella sekä niskassa. Oireina olivat pistävät kivut rintakehän alueella sekä ajoittaiset päänsäryt. Hoitojakson alussa päänsäryistä päästiin nopeasti eroon, mutta ennen harjoittelujaksoa vaivasivat vielä osittain rintakehän pistävät kivut. Kahden kuukauden omaharjoittelujakso on nyt takana ja tilanne erittäin positiivinen.

Iloisia uutisia kuultiin viimeisellä käynnillä, kun Kaisa kertoi lähes koko jakson olleen oireeton. Ensimmäisen viikon aikana oli vielä tuntemuksia, mutta tilanne ollut tämän jälkeen hyvä. Kuntosalilla Kaisa on käynyt kerran viikossa tekemässä kohdennettuja harjoitteita, ottanut sauvakävelyä vapaa-ajan ohjelmaansa ja kotona tehnyt vielä ohjatut kotiharjoitteet näiden lisäksi.

Särkylääkkeiden käytön Kaisa kertoo vähentyneen merkittävästi ja hyötyneensä saamistaan ohjeistuksista. Hoitojaksoon hän on erittäin tyytyväinen ja kertoo jatkavansa kuntosaliharjoittelua ylläpitävästi jatkossa. Aktiivinen harjoittelu näkyy Kaisan tilanteessa ja liikkuvuudessa positiivisella tavalla.

Hieno lopputulos! Hyvää työtä sekä Kaisalta että Antilta. Ja mikä parhainta, niin Kaisan harjoittelu jatkuu.

Lisää kertomuksia ihmiskokeesta