Näin minusta tuli fysioterapian Suurlähettiläs:

Sairaanhoitajaopiskelija selätti kivut

“Vuodesta 2013 kun olen aloittanut hoitajan hommat on myös selkäkivut tulleet kuvioon. Selkä tuli todella helposti kipeäksi. Samoin istumaryhtini on huono, jonka vuoksi niskat ovat olleet aina jumissa ja kipeät. Tämä haittaa ihan normaalia elämää, sillä joudun popsimaan särkylääkkeitä lähes päivittäin.”

Seinäjokelainen Emmi, 23, muistelee vaivojensa historiaa. Kipuja hän joutuu sietämään sekä alaselässä että niska-hartiaseudulla. Päänsärky vaivaa myös todella usein, minkä takia Emmi joutuu syömään särkylääkkeitä lähes säännöllisesti. Emmi opiskelee sairaanhoitajaksi ja käy mahdollisuuksien mukaan salilla tai lenkillä useasti viikossa, hän yrittää elää terveellisesti ja pitää huolta itsestään. Hän osallistuu Auronin Sota turhia lääkkeitä vastaan -kampanjaan tavoitteenaan kivuttoman elämän jatkaminen.

Lue lisää


Selkä kuriin skolioosista huolimatta

Lapsuudesta asti vihoitellut selkä alkoi salakavalasti pahenemaan päivä päivältä. Kun harrastukset joutuu lopettamaan ja kipu vaivaa päivittäistä arkea ja työntekoa, on korkea aika katkaista kierre. Fysioterapia tuli kreivin aikaan.

“Pikkuhiljaa selkäkipu on lisääntynyt ja olen jättänyt pois juoksemisen, kun kipu oli niin kova. Viimeisen vuoden olen syönyt särkylääkkeitä lähes säännöllisesti ennen töihin menoa, jotta pystyn tekemään töitä.”

Kertoo Jaana, 45-vuotias hammashoitaja. Hänellä on lapsena todettu selässä lievää skolioosia. Skolioosilla tarkoitetaan selkärangan kiertyneisyyttä tai vinoutta, jota hoidetaan lievissä tapauksissa liikunnalla, fysioterapialla ja elämäntavoilla.

Lue lisää


Kaunis käsiala muuttui harakanvarpaiksi hartiakivun takia

Kolmen lapsen äiti on kyllästynyt makaamaan raskaan työpäivän jälkeen sängynpohjalla burapurkin kanssa. Hän tekisi mitä tahansa, että syy kipuihin löytyisi ja toistuvat sairauspoissaolot loppuisivat.

“Kouluttauduin aikoinaan hotellivirkailijaksi, työ oli mielekästä ja ihanaa. Sitten hotelli, jossa työskentelin, lakkautettiin. Johonkin piti ryhtyä. Pääsin kauppaan, ensi alkuun kassalle… Vuosi sitä samaa liikettä ja niska-hartiavaivat alkoivat. Sairaslomia, särkylääkkeitä, jumeja ja kipuja. Työ muuttui osastotyöksi, mutta eipä se juurikaan fyysisesti kevyempää ole.”

46 vuotias Anne muistelee niskavaivojensa alkulähdettä. Niskakivun lisäksi Anne kärsi toistuvasta päänsärystä sekä selittämättömistä puutumisoireista oikeassa kädessä. Hän joutui olemaan paljon sairaslomalla ja särkylääkkeitä kului enemmän kuin olisi suotavaa.

Lue lisää


Takaisin ratsaille

Kolmen lapsen äiti on kyllästynyt makaamaan raskaan työpäivän jälkeen sängynpohjalla burapurkin kanssa. Hän tekisi mitä tahansa, että syy kipuihin löytyisi ja toistuvat sairauspoissaolot loppuisivat.

“Kouluttauduin aikoinaan hotellivirkailijaksi, työ oli mielekästä ja ihanaa. Sitten hotelli, jossa työskentelin, lakkautettiin. Johonkin piti ryhtyä. Pääsin kauppaan, ensi alkuun kassalle… Vuosi sitä samaa liikettä ja niska-hartiavaivat alkoivat. Sairaslomia, särkylääkkeitä, jumeja ja kipuja. Työ muuttui osastotyöksi, mutta eipä se juurikaan fyysisesti kevyempää ole.”

Lue lisää


Kunto rapistui urheilusta huolimatta

Pitkäaikaiset tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat haitanneet Esan työntekoa ja yli 20 vuotta kestänyttä salibandyharrastusta. Lattialta on joskus vaikea päästä ylös ja paikat kipeytyvät pelatessa. Energiaa ei tunnu riittävän enää kuten ennen. Esa haaveilee, että pääsisi taas joskus pelaamaan jalkapalloa.

“Varsinkin lihaskuntoni on osittain heikko. Paikat kipeytyvät kun yritän harrastaa. Myöskin töissä olen huomannut tarpeen parantaa lihaskuntoa. Erityisesti lonkat ja alaselkä ovat kipeytyneet helposti, hyllyttäessä lattialta nouseminen on ollut hankalaa.”

Kirkkonummelainen Esa, 49, kertoo tilanteestaan. Hän on huolissaan jaksamisestaan töissä ja harmittelee treenien jäämistä väliin kiireen vuoksi.

Lue lisää


Lääkekuurit olivat rutiinia kuin hampaiden pesu

“Liikunnan kausiluonteisuus sekä näyttöpäätteen ääressä työskentely alkoivat vaivihkaa häiritä elämääni. Niskaa ja hartioita särki, selkä oli jäykkä ja toinen käsi puutui. Pahinta oli viitisen vuotta sitten ilmaantunut huimaus. Pahimmillaan se saattoi olla sitä, että en aamulla päässyt makuuhuoneesta kylpyhuoneeseen pitämättä kiinni seinistä.” Kun lukuisiin oireisiin ei löydetty röntgenissä syytä, hoidoksi määrättiin vahvoja särkylääkkeitä, tulehduskipulääkkeitä ja lihasrelaksantteja, joiden käytöstä tuli arkipäivää

Näin Marja, 58, muistelee vuosia sitten alkaneita vaivojaan. Hän kertoo pitävänsä liikunnasta, mutta myöntää sen harrastamisen olevan valitettavan kausiluonteista. Hänen työnsä media- ja tiedotusalalla sisältää paljon tietokonetyöskentelyä, joka rasittaa niskaa.

Lue lisää


Kipu lähti ja liikunta palasi

Fysio-Eskola-kuvaArja, 58, vältti mahdollisen olkapään leikkauksen fysioterapialla ja oikeanlaisella liikunnalla. Usean vuoden kestänyt kipu ja päivittäiset särkylääkkeet saatiin kokonaan pois alle puolessa vuodessa. “Välillä liikunta tuntui helpottavan oireilua ja välillä se teki sen aivan sietämättömäksi. Töitä tehdessä olkapäätä särki. Nukkuminen oli hankalaa ja lopulta oli vaikeaa saada vaatteet päälleen. Viimeisen vuoden ajan söin särkylääkkeitä päivittäin ja niitä muutettiin koko ajan vahvemmiksi.”

Tällaista oli Arjan elämä vielä puoli vuotta sitten. Toinen olkapää oli ollut kipeä jo vuosia. Se rajoitti Arjan liikuntaharrastuksia ja työntekoa. Kipu herätti yölläkin. Lääkärikäyntejä kertyi ja särkylääkkeitä kului huolestuttavat määrät. Tilanne oli tuskainen, kunnes asiaan perehtynyt fysiatri otti olkapäästä magneettikuvat ja ehdotti hoidoksi fysioterapiaa. Arja meni fysioterapiaan ensimmäisen kerran lääkärin lähetteellä ja yllättyi iloisesti.

Lue lisää


Kortisoni vei kivun, mutta ei parantanut vaivaa

En halunnut enempää kortisonia.

Helmikuussa 2016 Anne huomasi, että kantapäätä aristaa. Keväällä ja kesällä hän sai kolme kertaa kortisonia, joka auttoi kipuun, mutta ei poistanut ongelmaa. Syksyyn mennessä hän ei pystynyt enää kävelemään. Kipu oli levinnyt jo lonkkaan asti. Syy löytyi lopulta röntgenissä: kantapäässä oli luupiikki.

“Vuosi sitten helmikuussa heräsin eräänä aamuna siihen, etten voi astua vasemmalla jalalla, sillä kantapää oli kovin kipeä. Ajattelin vaivan menevän ohi, mutta kun se jatkui ja kävely oli vaikeaa, menin työterveyslääkärille. Hän kuvautti jalan ja siinä todettiin luupiikki.”

Lue lisää


Mies joka julisti sodan lääkkeitä vastaan

Panu Kuusisto etsii sataa vapaaehtoista särkylääkkeiden käyttäjää maksuttomaan ihmiskokeeseen. Tavoitteena on, että osallistujat pääsevät pillereistään eroon pysyvästi. Ellei puhuja olisi Suomen laajimman fysioterapia-ketjun vetäjä, jutun voisi kuitata huuhaana.

Lue haastattelu ja katso video


Auron lahjoitti 100 terveempää suomalaista

Fysioterapiaketju Auron lahjoitti sadalle (100) vapaaehtoiselle ilmaisen fysioterapian hoitojakson sekä liikuntaharjoitteiden valmennuksen. Tavoitteena oli päästä eroon turhista särkylääkkeistä, ottaa oikeanlainen liikunta osaksi arkea ja elää terveempää elämää. Miten kävi? Lue tarinoita matkan varrelta. Ihmiskokeen tulokset: katso video.

Partnerit Suomi 100v


Matkalla kohti terveempää ja kivuttomampaa elämää!

Tuiran Fysio

Fysioterapeuttimme Mikko otti vastaan Tuiran Fysion koeasiakkaan, joka on nuori parturi-kampaajaksi opiskeleva nainen. Hän on kärsinyt usean kuukauden ajan ajoittain kovistakin niska-hartiaseudun ja selän kivuista sekä päänsärystä.

Lue lisää


Rauman Fysioteam

Fysioterapeuttimme Heli Sunila otti vastaan koehenkilömme, joka on 43-vuotias koneahtaaja. Hänellä on ollut jo monta vuotta alaselkävaivaa ja alaraajojen kramppi/säteilyoireita. Hän itse kokee oireiden olevan työperäisiä.

Lue lisää


Lue lisää Auronin ihmiskokeista ympäri Suomen