Ihmiskokeiden tulos: fysioterapian avulla pääsee pysyvästi eroon särkylääkkeistä

Sata särkylääkkeiden suurkäyttäjää osallistui Fysioterapiaketju Auronin kokeeseen, jossa oli tavoitteena päästä pysyvästi eroon pillereistä. Kolmen kuukauden jälkeen 75 % oli sanonut hyvästit sekä kivulle että kipulääkkeille.

Syksyllä 2016 Panu Kuusisto julisti sodan turhia lääkkeitä vastaan. ”Liki joka kymmenes suomalainen käyttää särkylääkeitä päivittäin,” kertoi Kuusisto aamu-TV:ssä. ”Se on vastoin suosituksia, mutta myös turhaa: moni voi päästä sekä lääkkeistä että kivuista eroon ohjatun fysioterapian avulla, ja aiomme todistaa sen ihmiskokeella.”

Kuusisto vetää Auron-fysioterapiaketjua, joka on alallaan maan laajin, ja niinpä hänellä oli rahkeita vastata uhoonsa. Kuusisto esitti julkisen kutsun, johon vastasi 2000 särkylääkkeiden käyttäjää: ”Valitsimme heistä kokeeseen sata vapaaehtoista. Suurin osa oli parhaassa työiässä olevia suomalaisia, joilla oli ollut tuki- ja liikuntaelinvaivoja jo pitempään, ja suurin osa käytti särkylääkkeitä säännöllisesti,” kertoo Kuusisto.

Etäharjoittelu oli ratkaiseva tekijä

Koejakso alkoi viime vuodenvaihteessa ja kesti kolme kuukautta. Ensimmäisen kuukauden aikana osallistujilla oli neljä hoitokertaa fysioterapeutin vastaanotolla ja sen jälkeen kaksi kuukautta etäohjattua harjoittelua kotona. Kuusiston mukaan juuri etäharjoittelu oli ratkaiseva tekijä: ”Fysioterapia-jakson jatkoksi tarvitaan omatoimista harjoittelua, muuten hyöty jää ohimeneväksi. Onneksi tässäkin digitalisaatio tulee avuksi. Kokeessa käytettiin kehittämäämme iCoach-etävalmennusohjelmaa, jonka avulla myös kotiharjoittelu on ohjattua ja potilaan motivaatio pysyy korkealla. Meidän ketjun väki ympäri Suomen teki tässä hienoa työtä.”

Ihmiskokeiden tulokset?

Särkylääkkeiden tarve romahti. Osallistujista 75 % pystyi lopettamaan särkylääkkeiden käytön kokonaan tai vähentämään sitä merkittävästi. Vain 3 % osallistujista jatkoi lääkkeiden käyttämistä kokeen jälkeen entiseen tapaan. Samalla myös osallistujien elämänlaatu parani. Arjen toimintakyvyn mittaamisessa yleisesti käytetty PTA-luku nousi osallistujilla 51-82 %. ”PTA tarkoittaa potilaskohtaista toiminnallista asteikkoa, joka kertoo kuinka potilaalle itselleen tärkeät toimet sujuvat; kuinka onnistuu juoksulenkillä käynti tai sukkien jalkaan pujottaminen,” selittää Kuusisto. ”Tutkimuksen tulokset ovat tilastollisesti merkittäviä, eli sattumasta tai huuhaasta ei ole kyse.”

Tuki- ja liikuntaelinsairauksien syitä ei poisteta pillereillä

Auronin ihmiskoetta on alusta alkaen kiinnostuksella seurannut Jukka Pekka Kouri, fysiatrian erikoislääkäri, jonka erityisosaamista on juuri kivun hoito, tuki- ja liikuntaelinongelmat sekä kuntoutus. ”Kokeen tulokset ovat todella hyvät,” toteaa Kouri. ”Lähtökohtana on ollut ryhmä, josta suurin osa kärsi pitkäaikaisista tuki- liikuntaelimistön vaivoista. Nyt näiden potilaiden tilanteeseen on saatu selkeä muutos. Olennaista on ollut, että osallistujat on saatu sitoutettua omatoimiseen harjoitteluun. Ilman sitä vanhat vaivat olisivat pian palanneet.” Kouri toivoo, että tuloksilla olisi vaikutusta hoitokäytäntöihin. ”Tuki- ja liikuntaelinsairaudet maksavat meille kolme miljardia euroa vuodessa,” muistuttaa Kouri. ”Eikä niiden syytä poisteta pillereillä. Pelkään että kuntoutus jää SOTE-suunnitelmissa muiden asioiden jalkoihin.”

Kuusisto on samaa mieltä Kourin kanssa kuntoutuksen taloudellisista vaikutuksista: ”Nyt puhutaan sairauspoissaolojen toiseksi yleisimmästä syystä, ja jokainen sairauslomaviikko maksaa 1500 – 2000 euroa, eikä pelkkä lepo paranna vaivan syytä. Fysioterapiajakson hinta on sen sijaan vain 350 euroa – ja jos siihen liittyy omatoiminen harjoittelu, niin potilas tulee pysyvästi kuntoon,” kiteyttää Kuusisto.

.

Lähes 35% pääsi kokonaan eroon särkylääkkeistälue raportti

data lääkkeiden muutos

legend graafi lääkkeet

Lue yhteenveto koko ihmiskokeesta ja sen tuloksista – klikkaa tästä


painike-todistettu
 
Lue tarinoista ja tekijöistä tulosten takana


Mies joka julistaa sodan turhia lääkkeitä vastaan


Panu Kuusisto etsii sataa vapaaehtoista särkylääkkeiden käyttäjää maksuttomaan ihmiskokeeseen. Tavoitteena on, että osallistujat pääsevät pillereistään eroon pysyvästi. Ellei puhuja olisi Suomen laajimman fysioterapia-ketjun vetäjä, jutun voisi kuitata huuhaana.

Panu Kuusistolla on kutsumus. ”Särkylääkkeet eivät paranna ketään, ne vain hoitavat oiretta. Fysioterapialla voi parantaa säryn aiheuttajan ja päästä ulos lääkekierteestä.”

Lue koko juttu ja katso video.