Mikä on plantaarifaskiitti – Oireet, syyt ja hoito

Plantaarifaskiitista kärsivät voivat kokea kipua kantapään etupuolella jalkaterän keskiviivassa tai sisäsyrjällä. Kipu on monesti voimakasta varsinkin aamuisin. Kantapäästä lyhyen matkaa kohti varpaita mentäessä saattaa löytyä kipeä kohta painettaessa sitä sormilla. Kantapään alle kiinnityskohtaan voi alkaa muodostua mikrotraumoja ja kiinnityskohta ei siedä kävellessä tulevaa jänteen venyttymistä normaalilla tavalla. Tilanteen pitkittyessä keho voi reagoida rakentamalla osteofyytin kalvon kiinnityskohtaan, joka saattaa näkyä röntgenkuvassa luupiikkinä. Toisinaan luupiikki voi näkyä kuvissa, vaikka oireilua ei olisikaan.

Kivun muodostumiseen on monia syitä

Usein kivun laukaisee pitempi rasitus esim. kävely kaupunkilomalla tai vaellusretkellä, huonot kengät tai liian nopea rasituksen lisäys. Usein on myös aamuisin ja pidemmän istumisen jälkeen liikkeellelähtökipua.

Jalkaterässä saattaa olla toiminnallinen tai rakenteellinen virheasento. Jalan tukikaaret ovat ehkä  laskeutuneet, tai jalan kuormitus rasituksessa on lihaskireyksien tai lihasaktiviteettipuutosten vuoksi virheellinen. Jalan asento voi olla muuttunut polven tai lonkan alueen vammojen tai lihasepätasapainon johdosta. Toisinaan jalan ryhti voi olla myös normaali.

Ylipaino, seisomatyö ja kova juoksualusta voivat myös altistaa vaivalle.

Hoito

Plantaarifaskiittia on syytä hoitaa mahdollisimman nopeasti, sillä pitkittyessään se on huomattavasti haastavampi hoitaa. Toisinaan plantaarifaskiitti voi kestää jopa vuosia, mutta useimmiten tilanne saadaan rauhoitettua nopeammin.

Lepo voi lievittää väliaikaisesti tilannetta. Ilman kivun syyn selvittämistä ongelma uusiutuu kuitenkin melko varmasti. Varsinkin jos kivut pitkittyvät, tai ovat kovin voimakkaita, suositellaan alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolla käyntiä syyn selvittämiseksi.

Kivun lievittämiseen käytetään yölastaa, yösukkaa, teippauksia, manuaalisia käsittelyjä ja venytyksiä. FS6 Plantaarifaskiittisukka voi helpottaa lievemmissä tapauksissa oireita esimerkiksi lenkkeilyn yhteydessä ja AirHeel ilmatyynyside voi vähentää oireita kivuliaammassa plantaarifaskiitissa. Pitkäaikaisen avun saat nousujohtoisella oikein toteutetulla harjoittelulla.

Auronin fysioterapeutin luona käymisen myötä asiakas saa täsmäharjoituksia syyn poistamiseen ja tarvittaessa tehdään jännekalvon venyttymiseen vaikuttavat ja jalkaa tukevat yksilölliset pohjalliset.