Mikä on plantaarifaskiitti – Oireet, syyt ja hoito

Kävellessä kantapään alle muodostuu usein pistemäinen kipupiste kun luukalvon ja kantapään kalvojänteen kiinnityskohdan seudulla venytys ja rasitus lisääntyvät. Asiantuntijoilla on erilaisia näkemyksiä tarkasta ongelman syystä, mutta arvoiden mukaan kipu johtuu kalvon hiuksen hienoista repeytymistä. Kävellessä kantapään alle kiinnityskohtaan kalvoon tulee vetoa ja jo hieman revennyt kalvo ärsyyntyy. Vedon pitkittyessä keho reagoi kalvon kiinnityskohtaan rakentamalla osteofyytin, joka saattaa näkyä myös röntgenkuvassa luupiikkinä. Toisaalta luupiikki voi näkyä kuvissa, vaikka oireilua ei olisikaan. Aamuisin ensimmäisten askeleiden yhteydessä yöllä lyhentyneessä tilassa ollut jännekalvo venyttyy. Venyttyessään aamulla jo mahdollisesti hieman revennyt kalvo ärsyyntyy.

Kivun muodostumiseen on monia syitä

Usein kivun laukaisee pitempi rasitus esim. kävely kaupunkilomalla tai vaellusretkellä, huonot kengät tai liian nopea rasituksen lisäys. Usein on myös aamuisin ja pidemmän istumisen jälkeen liikkeellelähtökipua.

Jalkaterässä saattaa olla toiminnallinen tai rakenteellinen virheasento. Jalan tukikaaret ovat ehkä  laskeutuneet, tai jalan kuormitus rasituksessa on lihaskireyksien tai lihasaktiviteettipuutosten vuoksi virheellinen. Jalan asento voi olla muuttunut polven tai lonkan alueen vammojen tai lihasepätasapainon johdosta. Toisinaan jalan ryhti voi olla myös normaali.

Ylipaino, seisomatyö ja kova juoksualusta voivat myös altistaa vaivalle.

Hoito

Plantaarifaskiittia on syytä hoitaa mahdollisimman nopeasti, sillä pitkittyessään se on huomattavasti haastavampi hoitaa. Toisinaan plantaarifaskiitti voi kestää jopa vuosia, mutta useimmiten tilanne saadaan rauhoitettua nopeammin.

Hoitovaihtoehtoja on monia. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka kipu saataisiin levolla poistettua, ilman kivun syyn selvittämistä ongelma uusiutuu melko varmasti. Varsinkin jos kivut pitkittyvät, tai ovat kovin voimakkaita, suositellaan alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolla käyntiä syyn selvittämiseksi.

Kivun lievittämiseen käytetään yölastaa, yösukkaa, teippauksia, manuaalisia käsittelyjä, AirHeel ilmatyynysidettä ja venytyksiä. Pitkäaikaisen avun saat nousujohtoisella oikein toteutetulla harjoittelulla.

Auronin fysioterapeutin luona käymisen myötä asiakas saa täsmäharjoituksia syyn poistamiseen ja tarvittaessa tehdään jännekalvon venyttymiseen vaikuttavat ja jalkaa tukevat yksilölliset pohjalliset.