Tule-terveyspolut ja fysioterapia
Auron tuottaa yritysasiakkailleen moderneja, vaikuttavia fysioterapiapalveluja ja tule-terveyspolkuja, jotka perustuvat tutkimustietoon. Haluamme tuottaa pitkäkestoista vaikuttavuutta ja katkaista turhia sairauspoissaolo- ja hoitokierteitä.
Tavoitteena Auronin tule-hoitopoluissa on vähentää sairauspoissaoloja, katkaista ja ennaltaehkäistä sairauspoissaolokierteitä sekä aktivoida henkilöitä kohti terveellisempiä elämäntapoja. Auronin tule-polut keskittyvät tarkkoihin fysioterapeuttisiin diagnooseihin, niihin perustuviin kuntoutussuunnitelmiin ja henkilöiden omaharjoittelun aktivoimiseen ja omaharjoittelun seurantaan. Kriteerit palveluun soveltuville henkilöille ovat
- Tule-kivuista kärsivät henkilöt, joilla sairauspoissaolot eivät ole olleet liian pitkiä
- Henkilöt, joilla on ollut satunnaisia sairauspoissaoloja ja joiden kohdalla halutaan ennaltaehkäistä vaivojen pitkittyminen ja niistä muodostuvia sairauspoissaoloja.
Terveyspolkuun ohjautuvien henkilöiden valinnan tekee työterveyshuolto ja/ tai Auron. Tule-terveyspolkuihin sisältyy henkilökohtaisia tapaamisia yksilöllisen tarpeen mukaan ja iCoach-etävalmennus, joka tukee henkilöiden omaharjoittelua ja kuntoutusta kustannustehokkaasti. Auron iCoach toimii harjoitekirjaston ja harjoittelun aikataulutuksen lisäksi kommunikaatiovälineenä fysioterapeutin ja asiakkaan välillä. Tule-terveyspolkujen vaikuttavuus on mitattavissa ja raportoitavissa tarvittaessa yritykseen ja/ tai työterveyshuoltoon.
Lue lisää Auronin tule-terveyspoluista ja fysioterapian palveluista yrityksille
Hierontapalvelu yrityksen henkilöstölle
Yritys voi tukea henkilöstönsä hyvää oloa ja työtyytyväisyyttä tarjoamalla hierontaa. Se toimii houkuttelevana henkilöstöetuna ja parantaa työnantaja imagoa. Hieronta rentouttaa lihaksia ja parantaa aineenvaihduntaa. Hieronta voidaan toteuttaa yrityksen tai Auronin tiloissa.
Liikuntapalvelut yritykselle
Liikunta on tutkitusti tehokas keino edistää terveyttä ja ylläpitää työ- ja toimintakykyä. Liikunnalla voidaan ehkäistä tai hoitaa tiettyä oiretta tai sairautta, mutta ennen kaikkea se on yleislääke. Säännöllinen, kohtuutehoinen liikunta edistää yleistä jaksamista ja vireystilaa. Liikunnan mukanaan tuoma energisyys vaikuttaa monella tapaa positiivisesti myös työn tekemisen tehoon ja siksi sitä on helppo perustellusti tukea.
Auronin toimipisteissä on useimmiten kuntosali ja erilaisia liikuntaryhmiä kuten pilates, kehonhuolto, Niskalenkki, selkävoitto jne. Yritys voi tukea avoimiin ryhmiin osallistumista esimerkiksi liikuntaseteleillä tai niin, että työntekijällä on omavastuu, joka veloitetaan toimipisteessä ja loppu kustannus laskutetaan yritykseltä suoraan koontilaskulla. Toteutamme myös yritykselle omia ryhmiä ja/ tai kuntosaliohjausta joko Auronin tai yrityksen omissa tiloissa.
Työhyvinvointitapahtuma
Työhyvinvointi tapahtuma on erinomainen tapa tuoda ennaltaehkäisevästi henkilöstölle tietoa oman hyvinvoinnin edistämisestä. Tulemme yritykseen paikan päälle ja Auronin asiantuntijat antavat vinkkejä niskan, selän, jalkojen ja käsien toimintaan liittyen. Tilaisuudessa voidaan tehdä esimerkiksi minijalkatutkimuksia, puristusvoima- ja kehonkoostumusmittauksia, antaa ensiapu ohjeistusta kipuun ja särkyyn, jakaa neuvoja työn aktiiviseen tauottamiseen tai vaikkapa venyttelyyn ja täsmä treeniin.
Työhyvinvointipäivä
Työhyvinvoinnin kehittämisen ja työkykyriskien ennaltaehkäisyn muotona voidaan toteuttaa työhyvinvointipäivä. Siihen voi sisältyä henkilöstön oman hyvinvoinnin aktivoimisen elementtjä kuten terveyden ja hyvinvoinnin eri osa-alueiden tietoiskuja, liikunnallisia aktiviteetteja terveyskäyttäytymisen tukemiseksi, vinkkejä ja tukea työn kuormitustekijöihin, urheilullisia lajikokeiluja sekä kuntotestausta.
Tilaisuus on räätälöitävissä yrityksen tarpeiden mukaan niin sisällöltään kuin kestoltaankin. Työhyvinvoinnin tukeminen voidaan toteuttaa myös “kuurina”, jolloin tapahtumia on esim. vuoden aikana useita ja niiden teemat vaihtelevat. Samalla mahdollistuu tekemisen seuranta ja henkilöstön aktiivisuuden motivointi pidemmällä tähtäimellä.
Ensiapu kipuun ja särkyyn
Yritys voi ohjata työntekijän suoraan fysioterapeutin vastaanotolle mikäli kyseessä on tuki- ja liikuntaelinvaiva, joka haittaa työkykyä. Fysioterapeutti tutkii oireen syyn, antaa ensiavullisen hoidon ja jatko-ohjeet sekä tarvittavat omaharjoitteet. Tällä toimintatavalla työntekijä saa avun nopeasti ja helposti. Samalla vältetään tilanteen pitkittyminen ja mahdollinen työkykyriski, josta syntyy kustannuksia mm. sairauspoissaoloilla. Tarvittaessa työntekijä ohjataan lääkärin vastaanotolle.
Jalkatutkimukset
Jalkatutkimuksilla voidaan kartoittaa erilaisten jalkavaivojen syyt, ennaltaehkäistä niihin kohdistuvia vaivoja ja arvioida jatkotoimenpiteiden kuten pohjallisten ja täsmäharjoittelun tarve. Myös mahdollisten selkävaivojen ja jalkojen toiminnalla voi olla yhteys, joka kannattaa tutkia asiantuntijan avustuksella. Erityisesti jalkojen kuormitusta voivat lisätä seisomatyö ja runsas liikunnallinen aktiivisuus. Kartoittamalla jalkojen hyvinvointia ennakoidaan ja ehkäistään niistä johtuvia työkykyriskejä, vaivoja ja niistä aiheutuvia mahdollisia sairauspoissaoloja.
Kuntotestit
Kuntotestaus on mahdollisuus motivoida ja seurata henkilöstön fyysistä toiminta- ja suorituskykyä. Auron kuntotestiin sisältyy seuraavat mitattavat osa-alueet: aerobinen kunto (hapenottokyky/ yleiskunto), lihaskunto (jalat, kädet, vatsa, selkä), ryhti, liikkuvuus- ja lihastasapaino, painoindeksi (BMI). Testattava saa yhteenvedon testituloksista. Tuloksista on mahdollista saada ryhmäraportti.
Henkilöstön palkitseminen
Henkilöstön hyvinvointiin satsaaminen on oiva tapa palkita ja kannustaa. Ihmiset arvostavat tänä päivänä myös ns. aineettomia huomionosoituksia ja niillä voidaan lisätä yrityksen positiivista työnanatajakuvaa. Palkitseminen voi liittyä markkipäivämuistamiseen, työuran pituuden huomioimiseen tai vaikkapa hyvästä työsuorituksesta palkitsemiseen. Esimerkkinä yritys tarjoaa 10 vuotta palveluksessa olleille Kehonkartoituksen ja henkilökohtaisen hyvinvointiohjelman.
Yrityksen tarjoamien henkilöstöetuuksien verotuksessa huomioitavaa
Liikunta
Vuoden 2009 alusta lukien työnantajan tarjoama tavanomainen ja kohtuullinen työntekijän omaehtoinen liikunta on säädetty verovapaaksi eduksi (946/2008). Omaehtoisen toiminnan kohtuullinen enimmäismäärä on 400 euroa vuodessa. Omaehtoiseen liikuntapalvelujen käyttöön liittyy kuitenkin eräitä rajoituksia.
Hieronta
Työnantaja voi virkistystoimintana kustantaa työpaikalle hierojan, jonka palveluja henkilöstö voi käyttää tai tehdä sopimuksen hierontapalvelujen tuottajan kanssa henkilökunnan käynneistä.
Fysioterapia
Työpaikkalääkärin määräämä fysioterapia voi olla verovapaata työpaikkaterveydenhuoltoa. Etujen on oltava kustannuksiltaan kohtuullisia. Työnantajan järjestämissä kollektiivisissa eduissa kohtuullisuudelle ei ole määritelty tarkkaa euromäärää. Kaikkien henkilöstöetujen verovapauden yhtenä edellytyksenä on, että etu on kollektiivisesti samanlaisena kaikkien työntekijöiden käytettävissä.
Työhyvinvointihankkeet työeläkeyhtiöiden tukemana
Työeläkeyhtiöt voivat tukea yritysten työhyvinvoinnin kehittämistä ja työkyvyttömyysriskin ennaltaehkäisyä. Tukea pitää erikseen hakea ja tukea myönnetään Finanssivalvonnan ohjeistuksen mukaisesti. Hankkeiden tukemisesta pitää sopia ennakkoon ja tukea voi hakea vain, jos suunnitelma hyväksytään.
Ennen tuen myöntämistä työeläkeyhtiö tekee yleensä yhdessä yrityksen kanssa henkilöstön työkykyriskiarvion. Riskiarvio tehdään esimerkiksi henkilöstö- ja sairauspoissaolotietojen pohjalta. Yrityksellä on hankkeissa omavastuuosuus. Finanssivalvonnan säädöksien mukaan 1.3.2016 alkaen yritykselle, jolle harkitaan työhyvinvointituen myöntämistä lupauksen määrä voi olla n. 0,03% kyseisen yrityksen ennakkopalkkasummasta. Kysy lisää työeläkeyhtiöltäsi mahdollisuuksista tukea henkilöstön työhyvinvointia.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä: Nina Punakivi p. 050 3514453, nina.punakivi@auron.fi.