AMMATTITAITOISTA PUHETERAPIAA KAIKENIKÄISILLE
Meidän tavoitteenamme on parantaa puheterapiaan tulevan ihmisen toiminta- ja kommunikaatiokykyä arjessa helpottamalla puheen, kielen tai äänen käyttöä sekä niihin liittyviä vuorovaikutuksen ja kommunikoinnin haasteita. Ammattilaisemme suunnittelevat myös puhetta korvaavia tai tukevia välineitä arjessa käytettäviksi.

Auronin laillistetuilla puheterapeuteilla on osaamista sekä lasten että aikuisten kanssa työskentelystä. Tällä hetkellä tarjoamme puheterapiaa pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo, Vantaa). Pääsääntöisesti terapeuttimme tuovat puheterapiapalvelut kotiin, päiväkotiin, kouluun, palveluasumisen yksiköihin eli sinne, missä asiakkaamme elävät elämäänsä.
Puheterapiaa voidaan tarjota myös etäterapiana suojatun neuvotteluyhteyden välityksellä. Puheterapiaan voi tulla Kelan, keskussairaalan, sairaanhoitopiirin, kunnan tai vakuutusyhtiön maksusitoumuksella. Auronilla on sopimus Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tuottamisesta puheterapian osalta pääkaupunkiseudulla. Jos jokin puheeseen, ääneen, kieleen tai kommunikaatioon liittyvä asia askarruttaa, puheterapiaan voi tulla myös maksamalla itse kustannukset.
Puheterapiasta voi olla hyötyä jos
- puheen ja kielen kehitys on viivästynyttä tai poikkeavaa
- vuorovaikutus- tai kommunikaatiotaidoissa on haasteita
- lukemisessa, luetun ymmärtämisessä ja kirjoittamisessa on hankaluutta
- puheen ymmärtämisessä tai tuottamisessa on vaikeuksia
- on neurologinen sairaus, joka vaikuttavat kommunikointiin
- on änkytystä
- on syömisen tai nielemisen vaikeutta
- on joku kommunikointia haittaava vamma, esim. kuulovamma
- tarvitsee puhetta korvaavia ja tukevia keinoja tai ohjausta niiden käytössä
Miten puheterapia etenee?
Kun puheterapia alkaa, kartoitetaan arjen sujumiseen vaikuttavat asiat yhdessä asiakkaan, perheen ja muiden asiakkaan kanssa tiiviisti hänen arjessaan toimivien kanssa. Samalla asetetaan puheterapialle yhteiset tavoitteet. Kuntoutusjaksolle tehdään terapiasuunnitelma, jonka mukaan edetään ja jota myös muutetaan tarpeen mukaan. Yhteisen terapiamatkan aikana puheterapeutti työskentelee paitsi asiakkaan, myös hänen läheistensä ja muiden asiakkaan kanssa työskentelevien kanssa yhteistyössä. Näin puheterapiassa opitut taidot siirtyvät tukemaan asiakkaan selviytymistä omassa arjessaan. Oleellinen osa puheterapiaan on asiakkaan ja ennen kaikkea hänen lähi-ihmistensä sitoutuminen työskentelemään tavoitteisiin pääsemiseksi. Puheterapeutti ohjaa ja neuvoo tällä matkalla teitä antamalla tehtäviä ja pohtimalla yhdessä kanssanne toimivia käytänteitä. Terapiajakson aikana puheterapeutti on käytettävissänne myös puhelinkonsultaatioon. Jakson lopussa arvioidaan yhdessä asiakkaan, hänen läheistensä ja muiden arkeen osallistuvien kanssa puheterapian vaikuttavuutta.
Oletko kiinnostunut koira-avusteisesta puheterapiasta?

Auronin puheterapian yksi erikoisosaamisalue on koira-avusteinen puheterapia. Koulutetut ja työnäytön antaneet koiramme auttavat asiakkaita erilaisissa puheen tuottoon ja ymmärtämiseen, kommunikaatioon ja vuorovaikutukseen, äänen käyttöön ja puhemotorisiin vaikeuksiin liittyvissä haasteissa.
Koira-avusteisuus on menetelmä, joka auttaa ihmistä pääsemään asettamiinsa puheterapian tavoitteisiin.
Koiran tehtävät puheterapiassa määräytyvät AINA asiakkaan lähtökohdista: asiakkaan tavoitteet, mielenkiinnon kohteet ja toiveet otetaan ammatillisesti huomioon.