Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Päkiän kipu / metatarsalgia – Oireet, syyt, hoito

Metatarsalgia on yleisnimitys kivulle, joka sijoittuu päkiään etujalan alueelle. Vaiva johtuu useimmiten liiallisesta etujalan kuormituksesta sekä paineen virheellisestä jakautumisesta.

Syyt

Useimmiten päkiän alueen kipu ei ole vakavaa ja sitä on varsin helppo hoitaa kiinnittämällä huomiota sopiviin jalkineisiin sekä hankkimalla tarvittavia jalkaterän tukia.

Usein vaivasta kärsivät aktiivisesti liikkuvat henkilöt, jotka rasittavat jalan etuosaa tavallista enemmän. Metatarsalgia vaivaakin usein juoksijoita, joiden päkiä joutuu kovan iskun vaikutukselle alttiiksi. Metatarsalgia voi vaivata myös vähemmän liikkuvia ihmisiä. Korkeakorkoisessa tai kapeakärkisessä jalkineessa päkiän kuormitus muuttuu oleellisesti ja siihen kohdistuu huomattava paine. Liikaa pronatoivassa jalassa päkiä altistuu myös epänormaalille kuormitukselle. Kireän akilleksen vuoksi taas paine voi liikkuessa kohdistua korostuneesti päkiään.

Henkilöt joilla on jo todettu reuma tai diabetes ovat alttiimpia metatarsalgialle. Päkiän alueelle voi harvoin myös ilmetä kivuliasta nivelrikkoa. Hormonaaliset tekijät voivat veltostuttaa rakenteita, jonka vuoksi kaaret alenevat. Ylipainon vuoksi jalkaterään taas voi tulla normaalia enemmän painetta ja iän myötä etujalan rakenteita suojaava rasvapatja ohenee.

Mikäli intrinsic- lihakset eivät toimi kunnolla, niin etujalka leviää ja varpaat kiertyvät. Tuolloin luiden päät painuvat voimakkaammin alaspäin kohti alustaa ja metatarsaali- luiden kontakti maahan on kova. Hyvin toimivan peroneus longus- lihaksen avulla pystymme myös ponnistamaan jalalla niin, että kuormitusta ei kohdistu korostuneesti toisen ja kolmannen metatarsaaliluun pään alueelle.

Tarkempana syynä metatarsalgiaan voi olla muun muassa mortonin neurooma, mortonin jalka tai sesam-luiden kiputila.

Mortonin neuroomassa digitaalihermo on puristuksissa varpaiden luiden lähellä.

Sesamluut sijaitsevat isovarpaan tyvinivelen juuren alla päkiän alueella. Ärtyessään jalkapohjaa kosketettaessa luut voivat olla kipeitä, isovarpaan liikuttelu voi aiheuttaa kipua ja alueen arkuus voi haitata merkittävästi kävelyä.

Mortonin jalassa ensimmäinen metatarsaali (jalkapöytäluu) on lyhyempi kuin toinen jalkapöytäluu.

Hoito

Metatarsalgiaan pystytään vaikuttamaan usein hankkimalla oikeanlainen jalkaterän tuki, kiinnittämällä huomiota jalkinevalintaan ja tarvittaessa muutoinkin puuttumaan oiretta aiheuttavaan syyhyn. 

Kireän akilleksen vuoksi paine voi liikkuessa kohdistua korostuneesti päkiään. Tällöin kireää akillesta kannattaa venyttää 60 sekunnin pituisilla venytyksillä. Rajoitus voi johtua myös ylemmän nilkkanivelen liikerajoituksesta. Jalkaterän lihasten toimintaa voidaan tarvittaessa edistää oikeanlaisilla jalkaterän harjoitteilla.

Päkiäkipua lievittää jalkine, jossa on päkiän kohdalla tarpeeksi tilaa. Hyvä tapa tarkistaa jalkineen koko on ottaa kengässä mahdollisesti oleva valmispohjallinen pois ja mallintaa jalkaa sen päälle, vaikka pohjallinen ei kerro koko totuutta jalkineen leveydestä. Päkiän kohdalta jalkaterän pitäisi mahtua pääosin pohjallisen reunojen sisään. Muutaman millin heitto tässä on useimmiten sallittua.

Jalan ollessa jalkineessa, varpaat eivät saa olla ylöspäin kaartuneet. Kengän ulkopohjassa oleva päkiäkeinu voi vähentää painetta päkiän alueella. Lenkkeilykengissä on usein tällainen päkiäkeinu jalkineen ulkorakenteessa.

Kipua pystytään hoitamaan erilaisilla jalkaterän tuilla, kuten pohjallisilla tai päkiäpeloteilla. Päkiäpelotilla ja/ tai pohjallisilla voidaan vähentää jalkapöytäluiden päähän tulevaa painetta (Mueller, Lott, Hastings, Commean, Smith & Pilgram 2006). II jalkapöytäluiden distaalipäässä koettu kipu ja paine vähenee päkiäpelotin käytöllä (Kang, Chen, Chen & Hsi 2006).

Päkiäkivun pitkittyessä suosittelemme menemään alaraajaongelmiin perehtyneen fysioterapeutin vastaanotolle. Terapiassa voidaan muun muassa kartoittaa päkiäkivun syytä, harjoitella kävelyn ja juoksun linjausta, kartoittaa lihaskireyksiä sekä antaa tarkempia jalkan harjoitteita sekä tilaan liittyvää muuta ohjantaa.

Hyvä  tapa vähentää päkiän alueen kipua on hankkia yksilölliset tukipohjalliset terapeuteiltamme, joissa on tarpeen mukaan päkiäkipua lievittävä korotus päkiän juuressa. Yksilölliset tukipohjalliset auttavat painoa jakautumaan tasaisesti koko jalkapohjalle ja pohjalliseen tehtävä päkiäpelotti vähentää kivuliaalle alueelle menevää painetta. Kokemuksemme mukaan tukipohjallisemme vähentävät tehokkaasti päkiän kipuja. Auronin fysioterapeutit suosittelevat esimerkiksi FootBalancen yksilöllisiä pohjallisia.

Tekstin kirjoittajana toiminut Auronin fysioterapeutti Antti Mässeli

Lähteitä:

Mueller, MJ., Lott, DJ., Hastings, MK., Commean PK., Smith, KE. & Pilgram, TK 2006. Efficacy and mechanism of orthotic devices to unload metatarsal heads in people with diabetes and history of plantar ulcers. Phys There 2006;86(6):833–842

Kang, JH., Chen, MD., Chen, SC. & His, WL. 2006 Correlations between subjective treatment responses and plantar pressure parameters of metatarsal pad treatment in metatarsalgia: a prospective study. BMC Musculoskelet Disord 2006;7:95