Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Toni Piispanen treenaa kohti Rioa 2016

Ratakelauksen kultamitalisti Toni Piispanen treenaa Rion paralympialaisiin ja tekee työtä vammaisurheilun hyväksi. Auron tukee yhteistyökumppanina hänen matkaansa kohti Rioa. Kirkkaimpina palkintokaapissa hohtavat ratakelauksen kultamitali Lontoon Paralympiakisojen 100 metriltä vuonna 2012 sekä kulta 100 metrin ja hopea 200 metrin matkoilta MM-kisoissa Lyonissa viime kesänä. Lisäksi hän on saanut tunnustusta useiden palkintojen ja vuosittaisten urheilijameriittien muodossa.

Toni Piispanen on koulutukseltaan liikuntatieteen maisteri ja työskentelee Liikuntatieteellisessä Seurassa (LTS) Helsingissä. Hän on Euroopan soveltavan liikunnan tutkijaverkoston (EUFAPA) varapuheenjohtaja. Toni toimii myös Olympiakomitean urheiluvaliokunnan jäsenenä sekä Urheilijayhdistyksen hallituksessa.

Olet valinnut Auronin yhteistyökumppaniksesi. Miksi juuri Auron?

–       Auron on itselleni tuttu ja turvallinen yritys. Auronissa on fysioterapia-alan huippuosaajia, jotka pystyvät vastaamaan vaativiin huippu-urheilun asettamiin haasteisiin yhdistettynä vamman aiheuttamiin erityispiirteisiin.

Olet paljon julkisuudessa promoamassa sekä vammaisurheilun että myös monen muun hyväntekeväisyysaiheen puolesta? Sinnikkyyden ja positiivisen asenteen saarnamiehelle riittää kysyntää?

–       Kyllä vain. Olen ollut mm. MTV3 Nuorten syrjäytymisen ehkäisykampanjassa, monissa kouluissa kertomassa ja innostamassa lapsia, eri seminaareissa luennoimassa ammattilaisille. Viimeksi olin Helsingin messukeskuksessa puhumassa Terveysteknologiamessuilla. Lottolähetyksessäkin olin vuoden viimeisessä lähetyksessä vieraana, ja kiva oli sekin kokemus.

Vuosi 2013 sisälsi paljon mielenkiintoisia tapahtumia sinulle urheilijana ?

–       Vuoden 2013 kohokohta oli ilman muuta MM-kisat Ranskan Lyonissa. 100m kelauksen voitto (luokkaT51) kruunasi kisat. 200m voitto oli lähellä: voitin sen jo kertaalleen, mutta minusta johtumattomasta syystä kisa uusittiin seuraavana aamuna ja siinä sijoituin hopealle. Tänä vuonna Suomen urheilutoimittajat äänestivät minut Urheilugaalassa sijalle 17 ja tulin valituksi vuoden 2013 helsinkiläisurheilijaksi.

Kerro miten urheilija pääsee MM-tasolle? Millaisia edellytyksiä tarvitaan sekä henkisesti, fyysisesti että materiaalisesti esim. tukien muodossa?

–       Huipulle pääsy kelauksessa vaatii pitkäjänteistä työtä ja paljon treeniä. Itsellänikin nousu huipulle kesti noin 20 vuotta, kun ottaa huomioon pyörätuolirugbyn pelaamisen korkealla tasolla. Henkisesti nousu vaatii itsekuria ja elämän tasapainoa. Materiaalisesti tarvitaan tukea kilpailu-, leirimatkoille, välineisiin sekä myös jokapäiväiseen elämiseen.

Kun olet myös töissä alalla, niin mitä pitäisi tehdä, että vammaisurheilu noteerattaisiin paremmin sekä yleisön että urheilupäättäjien taholta?

–       Mielestäni urheilupäättäjät jo noteeraavat vammaisurheilun kohtalaisen hyvin. Ongelma lienee markkinoinnissa, mihin liittyy näkyvyys lehdissä sekä TV:ssä. Yleisölle pitäisi saada lisää tietoutta vammaisurheilusta.

Miten jaat aikasi työn, perheen ja huippu-urheilun kanssa?

–       Teen tällä hetkellä lyhyttä työaikaa, jotta ehdin tehdä päivän ensimmäisen harjoituksen iltapäivällä ja ehtiä myös perheeni pariin ja kahden tyttäreni kanssa touhuamaan. Illalla on mahdollisuus tehdä toinen harjoitus, kun tytöt ovat jo nukkumassa.

Kohti Rioa – kerro millaiset harjoittelumäärät siihen tarvitaan ja miten pidät kuntoa ja spirittiä korkealla?

–       Ehdottomasti mennään kovaa Riossa! Se vaatii noin 6–10 harjoitusta viikossa riippuen millainen harjoitusviikko on kyseessä. Tavallisesti se pitää sisällä noin neljä kelausharjoitusta, kolme kuntosaliharjoitusta ja kolme liikkuvuus- tai venyttelysessiota viikossa. Lihashuolto ja fysioterapia tietysti ovat olennainen osa kokonaisuutta; niitä ilman on mahdoton taistella voitosta Riossa. Spiritti pysyy hyvin yllä, kun on välitavoitteita. Tänä vuonna EM- kisat elokuussa ja 2015 MM-kisat Dohassa, Qatarissa. Matkaa voi seurata osoitteessa www.tonipiispanen.fi

(kuva: Jani Laukkanen)