Toimintamme jatkuu mahdollisimman normaalina koronavirustilanne huomioon ottaen. Palvelumme ovat käytössä myös videovastaanoton ja kotikäyntien muodossa.

Oma aktiivisuus kuntoutumisessa palkitsee

Sten, 65, on saavuttanut mailapelien kuninkuuslajissa racketlonissa paljon, mutta olkapäille raskas laji on myös vaatinut veronsa. Fysioterapeutti kuntoutti Stenin takaisin pelikentille, aina maailmanmestariksi asti.

“Olen aina tykännyt mailapeleistä. Olen harrastanut tennistä nuoruudesta asti, ja jossain vaiheessa kuvioihin tulivat myös squash ja pingis. Kun sain kuulla, että Suomessa järjestetään vuonna 1988 ensimmäisenä maana maailmassa mailapelien neliottelun, racketlonin, SM-kisat, päätin totta kai osallistua. Aloin treenata neliotteluun niin ikään kuuluvaa sulkapalloa puoli vuotta ennen kisoja, ja sen jälkeen sulkapallomaila onkin pysynyt säännöllisesti kädessä.

Racketlon-turnaus on aika raskas koettelemus, vähän kuin triathlon. Siinä pelataan samaa vastustajaa vastaan erä pöytätennistä, sulkapalloa, squashia ja tennistä. Kutakin lajia pelataan 21 pisteeseen saakka ja lopuksi lajien pisteet lasketaan yhteen. Eniten pisteitä kerännyt pelaaja jatkaa eteenpäin seuraavalle kierrokselle. Racketlonia voi pelata kaksinpelinä tai nelinpelinä.

Laji rasittaa kovasti olkapäitä ja polvia. Olin saavuttanut lajissa 8 ikäsarjojeni Suomen mestaruutta ja 55-vuotiaiden maailmanmestaruuden ennen kuin peleihin kuuluvat käännöt ja väännöt alkoivat toden teolla tuntua kehossani. Vuonna 2009 jouduin ensimmäisen kerran turvautumaan fysioterapeutin apuun. Kuulin silloin Myyrmäen Auronissa työskentelevästä Heikki Kilpelästä, joka kuulemma oli etevä fysioterapeutti. Kävin Heikin vastaanotolla kymmenen kertaa ja noudatin hänen tekemäänsä kotiohjelmaa. Olkapää alkoi parantua hyvin, ja pääsin takaisin pelikentille.

 Vaurioitunut olkapää sai kyytiä

Pari vuotta myöhemmin pelasin nelinpelin MM-kisoissa Milanossa. Meneillään oli turnauksen ensimmäisen ottelun squashin osuus, kun törmäsin vastustajan selkään olkapää edellä. Maila tippui kädestä ja käsi jäi roikkumaan velttona alaspäin. Pyysin aikalisää ja näytin olkapäätä joukkueen sairaanhoitajalle. Tämä arveli, ettei kentälle kannata enää mennä, ja jouduimme antamaan tsekkivastustajille luovutusvoiton.

Suomeen olkapää tutkittiin ensin ultraäänellä ja sitten magneettikuvauksella. Diagnoosiksi tuli kliinisesti laaja kiertäjäkalvosimen repeämä. Muutaman kuukauden päästä olkapää leikattiin. Ortopedi varoitti, että kannata odottaa leikkaukselta liikoja.

Kävin ensin kolmen kuukauden ajan kuntoutuksessa sairaalan fysioterapeutilla, sitten käännyin taas Heikin puoleen. Sain häneltä helmikuussa 2012 kattavan kunto-ohjelman, ja olen siitä lähtien käynyt Auronin kuntosalilla kerran viikossa treenaamassa. Lisäksi teen kotona omaharjoitteita pari kertaa viikossa. Vuoden joka ikisenä viikkona.

 Maila kädessä eteenpäin

Marraskuussa 2012, puolitoista vuotta onnettomuuden jälkeen, voitin 60-vuotiaiden miesten sarjassa MM-pronssia ja seuraavan vuoden elokuussa voitin 65-vuotiaiden miesten maailmanmestaruuden. Kädestä tuli kuin tulikin pelikäsi. Ilman Heikin ohjelmaa – ja luonteeni sitkeyttä – se ei olisi koskaan onnistunut.

Kuntouttavasta ohjelmasta tuli elämäntapa, koska minulla on niin suuri hinku pysyä pelikunnossa. Haluan päästä treenaamaan viikoittain ja rakastan kilpailutilanteita. Racketlonissa on tällä hetkellä ikäluokkasarjoja 65 vuoteen saakka, mutta eiköhän 70-vuotiaiden luokkakin vielä perusteta. Harjoittelua on siis luvassa vielä pitkälle tulevaisuuteen.”

 Fysioterapeutin vinkit:

  1. Motivaatio on paras muusa. Tavoitteenamme oli, että Sten pelaa vielä onnettomuuden jälkeenkin.
  2. Kuntoutuksen alkuvaiheessa fysioterapeutin antama manuaalinen terapia on tärkeää, koska hän auttaa kynnysten yli liikkuvuuden parantumisessa.
  3. Kuntoutuksessa on hyvä edetä rauhallisesti. Ensin hankitaan valmiudet kuntoutumiselle, sitten vasta aletaan vahvistaa kehoa. Tarvittaessa fysioterapeutti voi painaa jarruakin harjoittelulle, jos näyttää siltä, ettei keho pysy perässä.
  4. Ikä ei ole este kuntoutumiselle. Jos on aktiivinen ja haluaa itse päästä kuntoon, niin se onnistuu kyllä.