Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Huippumuusikoilla fysioterapeutti mukana kiertueella

Helsingin Kaupunginorkesterin Keski-Euroopan konserttikiertue vei orkesterin Saksan ja Hollannin keskeisiin konserttitaloihin. Kiertueella oli mukana musiikkifysioterapeutti.10 konserttia 13 matkapäivän aikana – Helsingin Kaupunginorkesterin satapäisen muusikkojoukon kiertuetahti oli kova. Selvitäkseen kiertuepäivien haasteista muusikot pyysivät konserttikiertueelle mukaan ensimmäistä kertaa myös terveydenhoitajan ja fysioterapeutin. Minulle uusi asiakaskunta asetti mukavan haasteen; olen aiemminkin kiertänyt mukana kilpailumatkoilla, mutta Uimaliiton fysioterapeutin roolissa.

Kiertueella päivät rytmittyivät luonnollisesti konserttiaikataulujen mukaan. Kiertue-elämään kuuluivat välillä melko pitkätkin bussimatkat: siirtymiset seuraavaan konserttikaupunkiin kestivät keskimäärin kahdesta neljään tuntiin. Lähdimme matkaan usein aamiaisen jälkeen, ja bussimatkan jälkeen majoituimme hotelliin ja kokoonnuimme lounaalle. Harjoitukset konserttitalossa käynnistyivät iltakuuden ja seitsemän välillä ja itse konsertit alkoivat kahdeksalta. Konsertit päättyivät yleensä hieman ennen yhtätoista, minkä jälkeen alkoi myöhäisen päivällisen metsästys.

Fysioterapiavastaanotolleni muusikot ennen harjoitusta hotellihuoneessa, harjoituksen ja konsertin välissä konserttipaikalla ja myös konserttien aikana, jos muusikoilla oli vapaata konsertista. Järjestäjät olivat varanneet minulle hoitohuoneen jokaisesta konserttipaikasta ja kantaneet hoitopöydänkin valmiiksi. Huone oli varustettu omalla suihkulla sekä tuplanäytöillä, joista pystyin seuraamaan orkesterin konserttia ja juuri alkaneita olympialaisia yhtä aikaa. Muutaman kerran pääsin nauttimaan konsertista ihan katsomonkin puolelta, useimmiten kuitenkin lämpiön ovisilmästä tai verhon raosta kurkistellen.

hoitop

Muusikoiden vartaloille kiertue-elämä saattaa olla kuluttavaa. Pitkät bussimatkat, harjoitukset ja konsertit – ilman juurikaan aikaa liikunnalle – ottavat koville.  Oman haasteensa asettavat lähes päivittäin vaihtuvat hotellien patjat ja tyynyt.

Muusikon tuki- ja liikuntaelimistö kuormittuu ammatin fyysisten vaatimusten vuoksi. Soittajilla esiintyy paljon niska-hartiaseutu- ja yläraajaongelmia, joista osa on samankaltaisia kuin muullakin väestöllä, mutta tietty osa vain soittajille tyypillisiä ja soittamisesta johtuvia.

Vaikka kiertuefysioterapeuttina autoin pääasiassa akuuteissa ongelmissa, niin varsinaisessa muusikkojen fysioterapiassa on tärkeää diagnosoida vaivan luonne jo varhaisessa vaiheessa ja aloittaa ajoissa tarpeen vaatima, asianmukainen hoito. Haastattelun ja kliinisen tutkimisen lisäksi tarkastellaan mm. soittoasentoa ja soittotekniikkaa muusikon rakenteen ja kehon toiminnan kannalta, jotta voidaan räätälöidä jokaiselle sopiva, yksilöllinen fysioterapia.

Kiitos vielä HKO:lle antoisasta matkasta ja Auronin kokeneelle OMT-fysioterapeutti ja musiikkifysioterapeutti Satu Palolle, joka on ohjannut minua muusikkojen fysioterapian saloihin.

Kalle Tuori, Auron-fysioterapeutti

Varaa aika musiikkifysioterapiaan