Mies joka julistaa sodan turhia lääkkeitä vastaan


Panu KuusistoPanu Kuusisto etsii sataa vapaaehtoista särkylääkkeiden käyttäjää maksuttomaan ihmiskokeeseen. Tavoitteena on, että osallistujat pääsevät pillereistään eroon pysyvästi. Ellei puhuja olisi Suomen laajimman fysioterapia-ketjun vetäjä, jutun voisi kuitata huuhaana.

Panu Kuusistolla on kutsumus. ”Särkylääkkeet eivät paranna ketään, ne vain hoitavat oiretta. Fysioterapialla voi parantaa säryn aiheuttajan ja päästä ulos lääkekierteestä.”

Kuusistolla on omakohtaista kokemusta. ”Kipuilin selkääni 15 vuoden ajan.” Hoidoksi määrättiin aina sairaslomaa ja pillereitä. ”Töissä selkä kesti aina pari kuukautta, kunnes raahauduin taas vastaanotolle kummallisessa asennossa.”

Jojoilu loppui vasta, kun selästä leikattiin kolme välilevyn pullistumaa. ”Kotihoidoksi määrättiin taas särkylääkettä ja sairaslomaa. Silloin sain herätyksen.”

Tuottavuusloikka syntyykin fysioterapialla?

Mies on selvästi vihainen. ”Neljä miljardia euroa joka vuosi,” selittää Kuusisto. ”Sen verran tuki- ja liikuntaelinsairaudet maksavat suomalaisille. Kyseessä on toiseksi suurin sairaspoissaolojen syy.”

Vakuutusyhtiö If arvioi, että sairauspoissaolot maksavat 20 hengen palveluyritykselle keskimäärin 60 tuhatta euroa vuodessa.

”Jokainen sairaslomaviikko maksaa 1500 – 2000 euroa, kun taas fysioterapiajakson hinta on vain 350 euroa – ja sen avulla tullaan pysyvästi kuntoon,” kiteyttää Kuusisto.

Miksi tätä ei sitten ole kokeiltu aiemmin?

On pakko kysyä, eikö fysioterapialla ole heikkouksia. ”On kyllä,” myöntää Kuusisto. ”Hoidon lisäksi tarvitaan omatoimista harjoittelua, muuten hyöty jää ohimeneväksi.”

Ratkaisuksi Auron on kehittänyt iCoach-palvelun, jonka avulla henkilökohtainen ohjaajasuhde jatkuu verkossa. Terapeutti tekee ja päivittää harjoitusohjelmia edistymisen mukaan, ja muutaman kuukauden välein on kontrollikäynti. Opastaminen ja tsemppaminen jatkuu kuten hoitojakson aikanakin, ja omaan fysioterapeuttiin saa yhteyden koska tahansa.

Näin varmistetaan, että harjoitteet tulee tehtyä ja että ne tehdään oikein. Tällä on iso merkitys myös maksavalle yritykselle tai vakuutusyhtiölle, sillä näin hoitorahat eivät mene hukkaan. Kaikki voittavat.

Eroon särkylääkkeistä? Ilmoittaudu ihmiskokeeseen.

Auron kerää nyt ilmoittautumisia kokeeseen, joka starttaa vuoden vaihteessa. Mukaan pääsee sata vapaaehtoista, jotka osallistuvat maksutta fysioterapiaan ja jatkoharjoituksiin. ”Tavoitteena on, että kokeeseen osallistujat voivat heittää särkylääkkeet pöytälaatikkoon, ja sitä seuraava verkossa ohjattu harjoittelu varmistaa, että pillerit jäävät sinne pysyvästi.”

Ketkä pääsevät mukaan? ”Osallistujat valitaan halukkaiden joukosta. On tärkeää, että vaiva on fysioterapialla hoidettavissa. Emme voi luvata ihmeparantumisia. Toisaalta, jos sinulla ei ole vaivoja etkä käytä särkylääkkeitä, et kuulu ryhmään.”

Entä jos koe ei parannakaan kaikkia?

”Tiedän että koe onnistuu. Olen sen nähnyt työssäni.” Kuusisto on optimistinen.

”Tietenkään en voi luvata, että jokainen pääsee pysyvästi lääkkeistään eroon. Mutta voin luvata, että jokainen osallistuja on hoitojakson jälkeen terveempi kuin nyt. Ja minä olen ainoa, joka on menettänyt rahaa.”

Matka kohti terveempiä suomalaisia.

Missiomme Sota turhia lääkkeitä vastaan jatkuu! Panu Kuusiston haastattelu Kauppalehti Optiossa 19.1.2017. Lue lisää..