Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Lantionpohjan fysioterapia

Lantionpohjan lihakset koostuvat useista lihaksista virtsaputken ja peräaukon sekä sukuelinten alueella.  Lihakset tukevat lantionpohjan toimintaa ja hyväkuntoisina ennaltaehkäisevät laskeumia ja virtsan- sekä ulosteenpidätysongelmia. Lantionpohjan lihakset toimivat keskivartalossa ”pohjana” sisäelimille ja toimivat yhteistyössä pallean ja syvien vatsa- sekä selkälihasten kanssa tukien keskivartaloa. Alueen lihasten hyvinvointi vaikuttaa myös seksuaalisiin toimintoihin.

Fysioterapiasta saadaan hyötyä suurimpaan osaan lantionpohjan alueen ongelmista. Lantionpohjan ongelmia voi olla mm. virtsan-, ulosteen- tai ilman karkailu, laskeumat ja kiputilat. Ongelmat voivat oireilla vain lievästi, vaikka kuntoutukseen olisi suuri tarve. Virtsankarkailu on erityisesti naisilla yleistä, ja sitä voi ilmetä esimerkiksi urheillessa tai ponnistusta vaativissa tilanteissa, aivastaessa tai täysin huomaamatta ilman sen selkeämpää syytä.  Lihasten ja toimintojen tunnistaminen ei ole aina helppoa, joten oireet saattavat jatkua pitkään ilman oikean diagnoosin saamista.Hyväkuntoiset lantionpohjan lihakset ovat voimakkaat ja niiden rentouttaminen onnistuu tarvittaessa. Ne toimivat yhteistyössä muiden lihasten kanssa ja ne aktivoituvat ennen pinnallisia lihaksia ponnistustilanteissa. 

Lantionpohjan fysioterapiassa tutkitaan ja hoidetaan perusteellisesti myös vatsalihasten erkauma-ongelmia. Lantionpohjan lihasten toiminnallinen yhteys keskivartalon aktivointiin on tärkeä osa erkauma-asiakkaan kuntoutumista. Lantionpohjan lihasten kunnon sekä toiminnallisuuden voi käydä tarkistamassa, vaikka ei itse tunnistaisi suoranaisia oireita. Etenkin synnyttämisen jälkeen useimmat äidit jäävät ilman kuntoutusta ja mahdolliset lievät oireet voidaan tulkita normaaleiksi vaikka ne olisivat hoidettavissa kuntoon fysioterapian avulla.

Tutkimusten mukaan moni ei osaa tehdä lantionpohjan lihasten oikeanlaista supistusta, ja vaikeuksia voi olla myös löytää lihasjännityksen ja -rentouden eroa. Lantionpohjan fysioterapiassa terapeutti tutkii ja mittaa lantionpohjan lihasten voimaa ja lihasten oikeaoppista aktivoitumista  mm. EMG-laitteen avulla. EMG-laite mittaa lihaksen sähköistä aktiivisuutta ja laitteen kanssa voidaan tehdä  erilaisia harjoitteita (biopalauteharjoittelu). Tämän lisäksi fysioterapia perustuu harjoitteiden ohjauksen lisäksi manuaaliseen terapiaan, jolla voidaan vaikuttaa lantionalueen ja keskivartalon hallintaan. Jokaiselle asiakkaalle laaditaan yksilöllinen hoitosuunnitelma.

Artikkelin kirjoittaja on Lahden toimipisteemme Jenni Häkkä, Lantionpohjan fysioterapeutti, Äitiysfysioterapiaan erikoistuva, Hypopressive (By Marcel Caufriez) -ohjaaja, Physiopilates ohjaaja ja SPS -ohjaaja.