Auron yhdistyy Fysiokseen. Auron toimipisteet muuttuvat nimeltään ja ulkoasultaan Fysiokseksi ja varaukset siirtyvät asteittain Fysios.fi sivuille kevääseen 2021 mennessä. Yhdistymisen ansiosta asiakkaille tarjottavat palvelut lisääntyvät.

Espoon OMT Fysioterapia

Ensimmäinen käyntikerta: Yksi terveempi suomalainen, Outi Korkiakoski, tuli aloittamaan Suomi 100 juhlavuoden espoon omtAuron Fysioterapeuttien kutsusta Espoon OMT fysioterapiaan OMT-fysioterapeutti, terveystieteiden maisteri Sirpa Talvitien kanssa.

Outi on taustakoulutukseltaan KM, opettaja ja nykyisin hän tekee töitä pedagogisena asiantuntijana ja syvävalmentajana omassa WhyNot-yrityksessään sekä xEdussa suomalaisen EdTechin parissa. Outin työtyyli: Ilolla, avoimesti ja intohimoisesti. Innostavan työn varjopuolena on ollut oman kehonhuollon vaje eli riittävän monipuolisen ja riittävän systemaattisen lihaskunnon treenaaminen. Outi kertoo: ” Puolisona, kahden nuoren miehen (22 ja 20) sekä yhden 15-vuotiaan tyttären äitinä sekä aikanaan liki kymmenen vuotta peruskoulun yläkoulun aineopettajan työssä kiireistä ja mielenkiintoista työsarkaa on riittänyt kotona ja töissä oman osaamisen eli kasvattamisen ja henkisen kasvun teemoissa. Itselleni ja myös ehdottomasti yhteiskunnallisesti merkityksellinen työ perheiden arkielämän laadun sekä vuorovaikutuksen kehittämisessä, inspiroivat ihmiset ja kiinnostavat keskustelut saavat minut unohtamaan tai “pikakelaamaan” kuntosalituokiot. On hyvä kun osaan joustaa ja luovia, mutta sekä kehollisesti (hieman ylinotkea liikkuvuus) että henkisesti (kekseliäisyys ja intomieli uusien haasteiden edessä) on näin keski-ikäisenä eri asia kuin nuorempana. Viimeiset kaksi vuotta liian yksipuolista joskin innostunutta kuntoliikuntaa: lisääntynyt päänsärky, nivelkolotus polvessa ja katkonainen yöuni: jotainaidosti kestävää ja uutta otetta löydettävä.” 

Outi on valtavan helpottunut ja onnellinen, kun hän voitti mahdollisuuden osallistua Auronin ihmiskokeeseen. Hän tuli vastaanotolle sovitusti Laurea ammattikorkeakoulussa fysioterapiaa opiskelevan Jaakko Peipon kanssa. Outi tiedusteli ystävänsä opiskelijapojan mahdollisuutta osallistua prosessiin. Opiskelijaenergian saaminen Auronin valmennustimiin tuntuu luontevalta – kaikki oppivat aina toisiltaan! Outi toteaa: ” Yhdessä toimiminen on antoisaa ja hauskaa. Ilon elementti ja tunne, että en ole tässä yksin, on tärkeä lähtökohta tälle matkalle, jossa haluan päästä eroon lähes päivittäisistä päänsärkylääkkeistä. Kipu ei ole kiva kaveri. Kun työkseni tsemppaan ja yritän tukea muita onnelliseen elämään ja arkeen, niin on mahtavaa, että nyt minua ja omaa toivonkipinää tässä kehon ja erityisesti kaularangan tervehtymisessä tuetaan vastavuoroisesti. Elämä on kuin taideteos, terveempi elämä erityisesti.” 100-vuotisjuhlamme alkoi Outin tarinaan ja haasteisiin perehtymällä. Kauan jatkuneiden päänsärkyjen, öisin ilmaantuvien yläselän puristavien paineen tunteiden, tuoreiden alaselkävaivojen ja polvikivun hoitoon kokeillaan lääkkeeksi fysioterapiaa.

Ensimmäisellä käynnillä paneuduimme niskahartiaseudusta johtuviin vaivoihin. Outin kaularangan asennon hallinta pettää toiminnallisissa liikkeissä. Kaularangan syvien lihasten aktivaatiotasot ovat puutteelliset. Ylärintarangan jäykkyydestä johtuen keskikaularanka kuormittuu liikaa. Ensimmäisen kylkiluun jäykkyys vasemmalla lisää vasemman puolen kipuja. Rintakehän etupuolen faskiat eli syvät lihaskalvot kiristävät. Koehoito käsitti yläselän ja ensimmäisen kylkiluun liikkuvuutta lisäävää manuaalista terapiaa, kireiden faskioiden käsittlyä, ohjeita Oma Olonosturiin tavoitteina ensimmäisen kylkiluun liikkuvuuden vapautuminen, kaularangan tukevuuden ja asennon hallinnan parantuminen sekä ylärintarangan liikkuvuuden lisääntyminen aktiiivisen harjoittelun keinoin.

Toinen käyntikerta: Maanantaina 16.1. Auron Fysioterapeuttien Terveempi suomalainen koepotilaaksi valittu Outi Korkiakoski tuli toisen kerran fysioterapiaan. Edellisen käynnin jälkeen hänellä on ollut selvästi vähemmän päänsärkyä, mutta edelleen sitä on jossain määrin esiintynyt. Fiilis on ollut loistava.Outin mielestä Omaolonosturin harjoitusohjeet ovat olleet selkeät ja Outi on tehnyt niitä päivittäin. Outi on huomannut, että hänellä on ollut tapana istua niin, että hartiat työntyvät eteenpäin, jolloin leuka nousee ylös ja niska taipuu taaksepäin. Tämä asentotottumus voi hyvin osaltaan ylläpitää päänsärkykierrettä. Outi on pyrkinyt korjaamaan niskan asentoa paremmaksi. 

Toisella käynnillä Outi sai ohjeet niskan asennon hallintaan. Outi kertoi, että hän on aiemmin käyttänyt purukiskoja, mutta viime aikoina käyttö on jäänyt kieltämättä vähäiseksi. Hampaiden öinen yhteenpuristaminen on yksi syy päänsärkyihin. OMT-fysioterapeutti Sirpa Talvitie rentoutti puremalihaksia triggerkäsittelyllä ja niskahartiaseudun lihaksia akupunktiohoidolla, josta Outilla on ollut aiemmin hyviä kokemuksia päänsäryn hoidossa. Fysioterapiassa käsiteltiin myös tiukkaa yläselkää ja kireää yläniskan lihaksistoa, jotta hyvän asennon ylläpitäminen olisi mahdollisimman vaivatonta ja helppoa. Kireää lihaksistoa on käytännössä mahdoton saada omin voimin rentoutumaan. Outin mielestä ammattitaitoinen apu, uudet ja selkeät ohjeet sekä henkinen tuki, kumppanuus tuntuvat todella arvokkaalta lahjalta.

Kolmas käyntikerta: Auron fysioterapeuttien projekti 100 terveempää suomalaista jatkuu toiveikkaissa merkeissä. Espoon OMT fysioterapiaan ko kampanjaan valittu energinen ja eloisa Outi Korkiakoski tuli 23.1. kolmannen kerran fysioterapiaan ensisijaisena tavoitteenaan usein toistuvien päänsärkyjen ja selkäjumien lievittyminen niin, että hän pystyisi kuntoilemaan normaalisti kipeytymättä. Outi on tehnyt tunnollisesti OmaOlonosturin päänsärkyä lievittäviä harjoituksia ja päänsärkyjä on ollutkin nyt selvästi aiempaa vähemmän. Viime päivinä Outi on ollut erityisen kiireinen ja hoitanut töiden ohessa paljon perheen asioita. Sen seurauksena kroppa on kireä: yläselkä on jännittynyt ja kipeä sekä sisäänhengitys sattuu ajoittain. Syynä on vasemmalla seitsemännen kylkiluun liikkumisen rajoittuminen, jolloin rintakehä ei pääse normaalisti laajenemaan sisäänhengittäessä.

OMT fysioterapeutti Sirpa Talvitien suorittamalla manuaalisella terapialla ja Outin tekemillä rintakehän liikkuvuutta lisäävillä harjoituksilla saatiin kylkiluun liikkuvuus normaaliksi. Samalla huomasimme, että Outi on tottunut hengittämään pinnallisesti, mikä voi johtaa kaulalihasten jännitykseen ja myös Outia vaivaavaan ensimmäisen kylkiluun jäykkyyteen. Outi sai ohjeet pallea- ja kylkihengityksestä ja yleensäkin hengityksen huomioimisesta kaikissa harjoituksissa, mikä helpotta ja tehostaa liikkeiden suorittamista. Kun Outi istuu ja keskustelee vapaasti, asento valahtaa helposti eli niskan keskiasento karkaa niskan lisääntyneeksi notkoksi. Tähän Outi sai lääkkeeksi monipuolisia niskan asennonhallintaharjoituksia ja kinesioteipit muistuttamaan hyvästä asennosta. Fysioterapian lopuksi Outi sai niskahartiaseudun päänsärkyjen hoitoon hänellä hyvin tehoavaa akupunktiohoitoa.

Neljäs käyntikerta: Auron Fysioterapeutit hakivat 100 suomalaista ilmaiseen fysioterapiaan tavoitteena poistaa kipuja ja vähentää särkylääkkeiden käyttöä. Espoon OMT fysioterapiaan valituksi tullut Outi Korkiakoski tuli OMT fysioterapeutti Sirpa Talvitien vastaanotolle tuttavansa fysioterapia-opiskelija Jaakko Peipon kanssa. Outilla oli hyviä uutisia kerrottavana. Päänsärkyä on ollut selvästi aiempaa vähemmän ja särkylääkkeiden käyttö on vähentynyt. Suurin kiitos tästä kuuluu Outille, sillä hän on ollut sitoutunut omatoimiseen harjoitteluun. Outi on pyrkinyt tauottamaan istumatyötään, kiinnittämään huomion rentoon hengittämiseen ja hyvään työergonomiaan. Outi sai tällä neljännellä käynnillä uusia harjoituksia, joiden tavoitteena on hyvä niskan asennonhallinta, rintakehän liikkuvuuden lisääntyminen, hyvää asentoa ylläpitävien lihasten rasituskestävyyden parantuminen ja jännityksistä vapaa hengittäminen.

Outi harjoittelee seuraavat pari kuukautta iCoach ohjelman avulla itsenäisesti sekä kotona että salilla. Jaakko on luvannut käydä muutaman kerran valmentamassa toiminnallista saliharjoittelua. Outille perusteltiin, mihin kullakin harjoituksella on tarkoitus vaikuttaa. Oheisen liikkeen tavoitteena on lisätä hyvää hartiarenkaan ja lanneselän asennon hallintaa, lisätä rintakehän liikkuvuutta ja parantaa keuhkotuuletusta. Harjoittelun edetessä Outi tulee saamaan iCoachin kautta tarpeen mukaan uusia ohjeita. Sovimme, että pidämme puhelinkokouksen parin viikon välein ja viimeisen fysioterapiakäynnin maalis-huhtikuun vaihteessa. Pidämme peukkuja pystyssä Outin puolesta, jotta pitkään jatkunut päänsärkykierre ja särkylääkkeiden käyttö loppuu kokonaan.

Viides käyntikerta: Auron fysioterapeuttien kampanjaan Sata tervettä suomalaista osallistuneen Outi Korkiakosken fysioterapiajakso päättyi kuluneella viikolla. Outin on nyt helppo hymyillä, sillä hänen päänsäryt ovat loppuneet ja hän on päässyt täysin irti särkylääkkeistä. Fysioterapian ja omatoimisen harjoittelun lisäksi tuloksiin pääseminen on edellyttänyt myös sitä, että Outi on raivannut tilaa itselleen käymällä kuntosalilla ja suhtautumalla asioihin rennommalla otteella ja vähemmällä stressillä. Outi on erinomainen esimerkki siitä, että tavoitteet voidaan saavuttaa hyvällä yhteistyöllä.