Luupiikki eli plantaarifaskiitti (kantakalvon tulehdus)

 

Luupiikki – plantaarifaskiittitulehtunut jalkapohja kalvo, näistä puhutaan usein mutta mitä ne ovat ja miten ne liittyvät toisiinsa? Ne ovat oikeastaan sama asia.

Kävellessä kantapään alle muodostuu usein pistemäinen kipupiste kun luukalvon ja kantapään kalvojänteen kiinnityskohdan seudulla venytys ja rasitus lisääntyvät. Kantapään alle kiinnityskohtaan kehittyy paine joka tuottaa luuhun vetoa. Vedon pitkittyessä keho reagoi tähän rakentamalla osteofyytin (lisää luuhun nivelpintaa tasatakseen painetta), joka saattaa näkyä myös röntgenkuvassa luupiikkinä.

 

Mistä tämä johtuu?

Usein kivun laukaisee pitempi rasitus esim. kävely kaupunkilomalla tai vaellusretkellä, huonot kengät tai nopeasti liikuntaa/rasitusta lisättäessä.

Yleensä kipu esiintyy pitemmässä rasituksessa. Usein on myös vahvasti aamuisin liikkeellelähtökipua tai pitemmän istumisen jälkeen kipua liikkeelle lähdettäessä. Jalka vetreytyy tällöin muutamien askelten jälkeen pikkuhiljaa.

 

Kivun muodostumiseen on useita syitä.

Jalkaterässä saattaa olla toiminnallinen tai rakenteellinen virheasento. Jalan tukikaaret ovat ehkä  laskeutuneet, tai jalan kuormitus rasituksessa on lihaskireyksien tai lihasaktiviteettipuutosten vuoksi virheellinen.

Jalan asento voi olla muuttunut polven tai lonkan alueen nivel- tai lihasvammojen tai lihasepätasapainon johdosta.

Kantapään kipujen laukaisija/syy voi olla kaukana itse kivusta.

 

Hoito.

Hoito vaihtoehtoja on monia. Pitää kuitenkin muistaa, että vaikka kipu saataisiin levolla poistettua, ilman että selvitetään kivun syytä/ ja oireen syntymämekanismia uusiutuvat kivut melko varmasti. Varsinkin jos kivut pitkittyvät, tai ovat kovin voimakkaita, suositellaan alaraajoihin erikoistuneen fysioterapeutin vastaanotolla käyntiä syyn selvittämiseksi.

Kivun lievittämiseen käytetään kylmähoitoja, plantaarifaskiittiyölastaa, plantaarifaskiittiyösukkaa, – päiväsukkaa, teippauksia, ja pohkeen venytyksiä.

Fysioterapeutilla käynnin/ syyn selvittämisen jälkeen, asiakas saa täsmä harjoitteita syyn poistamiseen ja tarvittaessa muokataan yksilölliset tukipohjalliset jalan rakenteita tukemaan.