Usein kysyttyä:

Välilevyn pullistuma – oireet ja hoito?

Lannerangan välilevyn pullistuma on yleensä selkärangan alempien nikamien välissä olevan välilevyn rakenteellinen vaurio, jossa välilevyn pehmyt sisältö pullistuu selkäydinkanavaan ja sieltä lähteviin iskiashermon hermojuuriin aiheuttaen yleensä säteilykipuoireita. Myös välilevyn sisällä tapahtuneet vauriot voivat saada aikaan samanlaisia oireita kuin iskiashermon ärsytys.

Välilevyn pullistuman oireena on tyypillisimmillään alaselän kipu, joka säteilee toiseen jalkaan ja aiheuttaa raajassa puutumistuntemuksia. Siihen voi liittyä myös jalan heikkoutta. Tutkittaessa voidaan todeta jalan reflekseissä häiriöitä.

Välilevyn pullistuma syntyy usein ilman näkyvää syytä. Toki taustalla voi olla tapaturmakin. Katsotaankin että välilevyn rakenne on heikentynyt. Tämä rakenteellinen heikkous johtaa välilevyn pehmeän sisällön pullistumiseen selkäydinkanavan suuntaan, jossa se aiheuttaa hermojuurten puristusta ja säteilykipuja. Tupakoitsijoilla tiedetään esiintyvän välilevyn pullistumia normaalia enemmän. Taustalla epäillään olevan tupakoinnin aiheuttama enneaikainen rappeutuminen eli degeneroitumien välilevyssä.

Välilevyn pullistuman toteaminen tapahtuu varmimmin magneettikuvauksen avulla, mutta fysioterapeutti voi sen todeta myös suurella todennäköisyydellä tietyillä testeillä.

Yleensä välilevyn pullistuman hoitoon ei tarvita leikkausta. Fysioterapiassa pääpaino on kivun hoidossa ja lihaskunnon ylläpidossa. Muitakin fysioterapeuttisia hoitoja käytetään usein, etenkin jos iskiasvaiva pitkittyy. Fysioterapia voi koostua hieronnasta ja lämpöhoidoista. Lisäksi lannerangan vetohoito auttaa joskus oikeinkin hyvin. Selän lihaksia vahvistavat harjoitukset tukevat rankaa ja voivat sitä kautta helpottaa oireita tai jopa ehkäistä taudin pahenemista. Kuitenkin hoidon oikea valinta vaatii nimenomaan fysioterapeutin asiantuntemusta.

Välilevypohjaisia kipuja voi koettaa lievittää itse tehdyillä harjoitteilla. Älä kuitenkaan tee näin, jos tunnet kipua.

Lääkäriin on erityisesti syytä olla yhteydessä, jos sinulla on seuraavia oireita:

  • Koet tunnottomuutta alavartalon alueella.
  • Sinulla on virtsankarkailua.
  • Sinulla on virtsaamisvaikeuksia tai ummetusta.
  • Jalka tai jalkateräsi menee veltoksi.
  • Selkäkivun yhteydessä on kuumetta.
  • Voimakas alaselkäkipu jatkuu yli kaksi viikkoa.

Monet ihmiset puhuvat issiaksesta – se on sama asia kuin iskias. Myös noidannuoli on yleisesti käytetty sana iskiashermon vaivoista ja hoidosta.

Herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin. Auron fysioterapeutit osaavat kertoa sinulle miten. Lähin Auronin toimipiste löytyy todennäköisesti läheltäsi.

Välilevypohjaisia kipuja voi lievittää itse tehdyillä harjoitteilla. Ohessa muutama opastettu omaharjoite. Älä tee niitä, jos tunnet kipua.

Välilevyn pullistuma – kipua lieventävä harjoitevideo 1.

Välilevyn pullistuma – kipua lieventävä harjoitevideo 2.

Välilevyn pullistuma – kipua lieventävä harjoitevideo 3.

 

Ohessa vielä linkki alaselän sairauksien käypähoitosivulle, jossa lisää tietoa välilevyn pullistumasta ja sen hoidosta.

Web Statistics

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.