Välilevyn pullistuma – oireet ja hoito?

Lannerangan välilevyn pullistuma on yleensä selkärangan alempien nikamien välissä olevan välilevyn rakenteellinen vaurio, jossa välilevyn pehmyt sisältö pullistuu selkäydinkanavaan ja sieltä lähteviin iskiashermon hermojuuriin aiheuttaen yleensä säteilykipuoireita. Myös välilevyn sisällä tapahtuneet vauriot voivat saada aikaan samanlaisia oireita kuin iskiashermon ärsytys.

Välilevyn pullistuman oireet

Välilevyn pullistuman oireena on tyypillisimmillään alaselän kipu, joka säteilee toiseen jalkaan ja aiheuttaa raajassa puutumistuntemuksia. Siihen voi liittyä myös jalan heikkoutta. Tutkittaessa voidaan todeta jalan reflekseissä häiriöitä. Välilevätyrä on sama asia kuin välilevyn pullistuma.

Välilevyn pullistuman syyt

Välilevyn pullistuma syntyy usein ilman näkyvää syytä, vaikka taustalla voi toki olla tapaturmakin. Usein katsotaan, että välilevyn pullistuma johtuu siitä, että välilevyn rakenne on heikentynyt. Tämä rakenteellinen heikkous johtaa välilevyn pehmeän sisällön pullistumiseen selkäydinkanavan suuntaan, jossa se aiheuttaa hermojuurten puristusta ja säteilykipuja.

Tupakoitsijoilla tiedetään esiintyvän välilevyn pullistumia normaalia enemmän. Taustalla epäillään olevan tupakoinnin aiheuttama enneaikainen rappeutuminen eli degeneroitumien välilevyssä.

Välilevyn pullistuman toteaminen

Välilevyn pullistuman toteaminen tapahtuu varmimmin magneettikuvauksen avulla, mutta fysioterapeutti voi sen todeta myös suurella todennäköisyydellä tietyillä testeillä.

Välilevyn pullistuman hoito

Välilevypullistuman hoitoon ei yleensä tarvita leikkausta. Joskus tarvitaan. Fysioterapia auttaa; hoidossa pyritään poistamaan kipu sekä ylläpitämään lihaskuntoa. Oheisella videolla Auronin asiakas kertoo miten välilevyn pullistuma muutti hänen elämäänsä.

Oikean hoidon valinta vaatii aina fysioterapeutin asiantuntemusta. Fysioterapia voi koostua hieronnasta ja lämpöhoidoista. Lannerangan vetohoito auttaa joskus todella hyvin. Selän lihaksia vahvistavat harjoitukset tukevat rankaa ja voivat sitä kautta helpottaa oireita tai jopa ehkäistä taudin pahenemista. Muitakin fysioterapeuttisia hoitoja käytetään usein, etenkin jos iskiasvaiva pitkittyy. Lue lisää iskiaksen hoidosta.

Auronin fysioterapeutit osaavat kertoa sinulle, miten herkästi kipeytyvän selän kanssa voi elää mukavammin.

Etsi lähin Auronin toimipiste

Varaa aika Auronille

Uutena palveluna voit myös kysyä chat – viestillä tai videopuhelulla fysioterapeutilta neuvoja. Chat – viesti on ilmainen, videopuhelu maksaa € 19. Lisätietoja alla olevan kuvan kautta.

Klikkaamalla kuvaa voit kysyä fysioterapeutilta lisää NNN:stä ja sen hoidosta.

Klikkaamalla kuvaa voit kysyä fysioterapeutilta lisää välilevyn pullistumasta ja sen hoidosta.

Milloin on syytä mennä lääkärille?

Lääkäriin on erityisesti syytä olla yhteydessä, jos sinulla on seuraavia oireita:

  • tunnottomuutta alavartalon alueella
  • virtsankarkailua
  • virtsaamisvaikeuksia tai ummetusta
  • jalka tai jalkaterä menee veltoksi
  • selkäkivun yhteydessä on kuumetta
  • voimakas alaselkäkipu jatkuu yli kaksi viikkoa.

Omaharjoitteet välilevyn pullistumaan

Välilevypohjaisia kipuja voi koettaa lievittää itse tehdyillä harjoitteilla ja jumppaliikkeillä. Älä kuitenkaan tee liikkeitä, jos tunnet kipua.

Välilevyn pullistuma – kipua lieventävä harjoitevideo 1

Välilevyn pullistuma – kipua lieventävä harjoitevideo 2

Välilevyn pullistuma – kipua lieventävä harjoitevideo 3

Lue myös:

Iskiaksen oireet ja hoito

Mikä noidannuoli on?

Mistä selkäkipu johtuu?

Alaselän sairauksien Käypä hoito -suositus

Kysy meiltä

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.

Suomen johtavana fysioterapian, kuntoutuksen ja hyvinvoinnin asiantuntijana Auron haluaa auttaa sinua voimaan paremmin. Olipa vaivasi pieni tai suuri, kysy meiltä. Vastaamme mielellämme.